Romania a trecut cu bine un test important inaintea publicarii in octombrie, la Bruxelles, a Raportului de tara al Comisiei Europene, dupa ce Consiliul Directorilor Fondului Monetar International (FMI) a aprobat prima revizuire a acordului stand-by cu Romania. Ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, a declarat ieri ca FMI a apreciat evolutia economica a Romaniei, dar a recomandat continuarea reformelor structurale pentru integrarea in UE.
Privatizarea, conditie de baza
"Toti directorii au fost de parere ca programele cu Romania au produs rezultate bune in ultimii patru ani si ca bugetul pentru 2005 raspunde cerintelor actuale de dezvoltare economica ale Romaniei. Ei au recomandat continuarea reformelor structurale pentru ca Romania sa se poata integra in Uniunea Europeana in anul 2007", a spus Tanasescu.
Scrisoarea suplimentara de intentie pentru continuarea acordului de tip stand-by, parafat in iunie a.c., cuprinde prevederi privind continuarea privatizarii (mai ales in mediul bancar si sectorul energetic), precum si de implementare a reformelor structurale. Acordul stand-by prevede ca principale obiective macroeconomice pentru anul in curs reducerea inflatiei la 9%, in luna decembrie, fata de sfarsitul lui 2003, precum si diminuarea deficitului de cont curent de la 5,8% din PIB la 5,5%. Acordul a fost aprobat de FMI in iulie si are o durata de doi ani. El prevede ca Romania poate accesa fonduri de 250 milioane Drepturi Speciale de Tragere (DST), echivalentul a circa 367 milioane dolari la data semnarii.Autoritatile de la Bucuresti s-au angajat, insa, sa trateze programul drept "precautionary", ceea ce inseamna ca Romania nu va utiliza fonduri din acest acord decat in cazuri de urgente neprevazute.
Relaxarea fiscalitatii continua
In ceea ce priveste proiectul de buget pentru anul viitor, a fost inclus in scrisoarea suplimentara si a fost discutat intr-o prima lectura in sedinta de ieri a Guvernului. Potrivit afirmatiilor recente ale ministrului Finantelor, pentru 2005 se are in vedere o crestere economica de 5,1-5,2% din PIB si un deficit al bugetului general consolidat de 1,5%-1,6% din PIB. Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor, a declarat ieri, la Conferinta de Evaluare Economica pe Termen Mediu (CMTE), ca schita proiectului de buget pe 2005 a fost intocmita dupa discutiile purtate cu expertii FMI si ai UE. "Veniturile bugetului general consolidat vor scadea in 2005 ca pondere in PIB, dupa relaxarea fiscalitatii, cu 0,3%", situatie suportabila daca avem in vedere continuarea imbunatatirii colectarii. In 2005 se va pune accent pe mentinerea unei politici bugetare prudente, continuarea reformelor in sectoarele minier, energetic si feroviar, respectiv a procesului de privatizare. De asemenea, a mai informat oficialul MF, si cheltuielile bugetului general consolidat vor scadea anul viitor ca pondere in PIB cu 0,4%. Proiectul de buget multianual pentru perioada de pana in 2008, care a fost inaintat si se pare si acceptat de catre reprezentantii Comisiei Europene prevede , in linii mari, continuarea reducerii fiscalitatii, in special asupra fortei de munca. "Vom continua reducerea cotelor de constributii la asigurarile sociale cu inca trei puncte procentuale, a impozitului pe profit la 16% si a celui pe venitul persoanelor fizice, cota minima de la 14 la 10% iar cea maxima de la 38 la 36%", a exemplificat Gherghina.
Despagubirile financiare in baza Legii 10/2001, din 2006
"Din 2006, intentionam sa avem usoare cresteri ale deficitului bugetului general consolidat. Din 2006, incepem sa acordam despagubiri in baza Legii 10/2001 (privind regimul juridic al imobilelor preluate abuziv in perioada 6 mrtie 1945-22 decembrie 1989 ) cu sume stabilite concret impreuna cu UE si datorita acestor cheltuieli vom creste usor deficitul", a mai declarat oficilul Finantelor. O crestere mai mare cheltuielilor bugetului general consolidat se va resimti si in 2007, cand dupa aderarea la UE tara noastra va deveni contribuabil la bugetul european, astfel incat deficitul bugetului va ajunge la 2,5% din PIB.
Have something to add? Share it in the comments.