Stiri si noutati

Romania va primi 28 milioane de dolari, asistenta din partea SUA

Camera Reprezentantilor a Congresului SUA a aprobat un buget de cheltuieli pentru asistenta externa si la export in valoare de 17,1 miliarde USD pentru anul fiscal care va incepe la 1 octombrie, incluzand 28 milioane USD pentru Romania, potrivit Departamentului de Stat american, citat de Mediafax. Aceeasi suma va fi alocata pentru Bulgaria si Albania.

Masura adoptata la 23 iulie include 1,43 miliarde USD pentru initiative ale administratiei privind combaterea HIV/SIDA in Africa si Caraibe, precum si 800 milioane USD pentru Millennium Challenge Account (MCA) – programul presedintelui George W. Bush, care va directiona asistenta externa catre tarile care indeplinesc standarde precum investitii in educatie, promovarea reformelor economice si democratice si respectarea drepturilor omului. Fondurile aprobate sunt inferioare celor solicitate de administratie, de 18,9 miliarde USD, dar depasesc usor suma de 16,5 miliarde USD, prevazuta pentru 2003. Bugetul va furniza Agentiei SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID) 4,7 miliarde USD si 314 milioane USD pentru fortele de mentinere a pacii.

Proiectul prevede o asistenta militara de 2,2 miliarde USD si un ajutor economic de 480 milioane USD pentru Israel, precum si fonduri de peste 1,87 miliarde USD pentru Egipt. Iordaniei ii vor fi alocate fonduri de asistenta in valoare de 456 milioane USD, iar Libanului, 35 milioane USD. In premiera, SUA vor oferi o asistenta financiara de 20 milioane USD Autoritatii Palestiniene. Camera Reprezentantilor a respins o tentativa de a include Siria pe lista guvernamentala a statelor care finanteaza terorismul, ineligibile sa primeasca asistenta pentru pregatire militara.

Proiectul mai cuprinde asistenta umanitara si de reconstructie cu o valoare de 600 milioane USD pentru Afganistan, dar nu include finantare pentru reconstructia Irakului. Aceasta ar putea fi abordata in cadrul unui proiect separat al administratiei, conform congresmenilor. De asemenea, vor fi alocate 45 milioane USD pentru noua Initiativa de Parteneriat in Orientul Mijlociu, care sprijina reformele economice si sociale din regiune. Pentru republicile fostei URSS sunt prevazute 576 milioane USD, 70 milioane USD pentru Kosovo, 46 milioane USD pentru Bosnia, 100 milioane USD pentru Serbia, 35 milioane USD pentru Muntenegru, 39 milioane USD pentru Macedonia. In buget au fost incluse 731 milioane USD pentru combaterea traficului de droguri din America de Sud, 1,3 miliarde USD pentru institutiile financiare internationale si 760 milioane USD pentru asistenta imigrantilor si a refugiatilor.

Potrivit surselor, cheltuielile destinate asistentei externe reprezinta mai putin de 1% din cheltuieli guvernamentale totale ale SUA. (M.D.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *