Stiri si noutati

Romania va putea intra in Uniunea Europeana cu tot cu zaibar

Ilinca Teodoriu

Romania va incheia astazi Capitolul de negociere "Agricultura", oficialii UE si autoritatile romane stabilind conditiile pe care tara noastra trebuie sa le indeplineasca in acest domeniu pana in momentul aderarii. "Maine (n.n -astazi) va avea loc conferinta de aderare, unde, Vasile Puscas, negociatorul-sef pentru Romania, va anunta ca Romania este de acord cu termenii UE privind agricultura. Fiind un capitol deosebit de important, negocierile s-au purtat pe o perioada de peste 31 de luni. Documentul de pozitie al tarii noastre cuprinde peste 6.000 de pagini, insa, putem afirma ca, la anumite capitole am obtinut victorii semnificative", ne-au declarat surse guvernamentale. Potrivit acestora, cele mai dure negocieri au avut loc in ultimele doua luni, autoritatile romane intentionand sa incheie acest capitol o data cu Bulgaria. " Am vrut sa finalizam aceste negocieri in acelasi timp cu tara vecina, astfel incat sumele repartizate pentru cele doua state sa fie impartite in functie de necesitatile fiecareia. In caz contrar, Romania risca sa primeasca numai fondurile ramase dupa negocierile cu Bulgaria", au mai spus sursele citate.

Romania, la egalitate cu Polonia

Comparativ cu Bulgaria, in urma negocierilor cu UE, tara noastra a obtinut cote mai mari la productia de zahar, in timp ce tara vecina beneficiaza de un sprijin financiar pentru sectorul vegetal. "Pe ansamblu suntem foarte multumiti. Noi am obtinut succese privind sectorul zootehnic si productia de zahar, in timp ce bulgarii au obtinut mai bine pentru sectorul vegetal", au precizat oficialii guvernamentali. Acestia au adaugat ca, fata de statele recent integrate in Uniunea Europeana, fondurile atrase de Romania sunt comparabile cu cele acordate Poloniei. "Am iesit oarecum pe acelasi nivel cu Polonia. Un exemplu in acest sens este faptul ca, pentru dezvoltare rurala tara noastra, ce are 22 milioane de locuitori, va primi din 2007 aproximativ 2,4 miliarde de euro, in timp ce Polonia, la o populatie de 40 milioane de locuitori, a primit 2,8 miliarde de euro", au mai spus sursele citate.

Fonduri nerambursabile de 4,7 miliarde de euro

In urma negocierilor s-a stabilit si valoarea totala a fondurilor nerambrusabile de care va beneficia tara noastra, acestea depasind 4,7 miliarde de euro. Acesti bani vor fi utilizati, incepand din 2007, pentru subventionarea produselor negociate de autoritati. "Toti banii vor fi impartiti prin intermediul Agentiei Nationale de Plati, ce va functiona in subordinea Ministerului Agriculturii. Infiintarea acestei structuri constituie, la randul ei, una dintre conditiile impuse de UE. Pentru ca am stabilit deja cadrul legislativ si am adoptat acquis-ul comunitar, in perioada urmatoare totul va depinde de producatorii agricoli si de capacitatea lor de a asimila aceste fonduri", au mai declarat reprezentantii autoritatilor.

Cote-record la zahar si tutun

Cu toate ca in prezent productia de zahar a Romaniei nu este semnificativa, in urma negocierilor tara noastra a obtinut o cota de productie-record. Astfel, incepand din 2007, UE va acorda prime de productie si procesare pentru 440.000 tone de zahar. "Noi am solicitat initial 500.000 de tone, cota pe care am obtinut-o aproape in totalitate. Aceasta cantitate reprezinta o adevarata victorie", spun oficialii. De asemenea, din 2007 se vor acorda prime de abatorizare pentru 1,4 milioane de vaci si vitele, cota solicitata de tara noastra fiind de 1,5 milioane de capete. "La ovine am obtinut o cota de 5,8 milioane de capete, iar la lapte, tara noastra va beneficia de subventii pentru 3,3 milioane de litri. Cu toate ca nivelul primelor nu este inca stabilit, in prezent, se dicuta de un sprijin de aproximativ 15 euro pe litru. Nivelul primelor va fi stabilit, pentru toate produsele, incepand din 2007", precizeaza autoritatile. Si la tutun, Romania a obtinut o cota de productie de 12.000 tone, din cele 20.000 solicitate.

In viticultura s-a renuntat la perioada de tranzitie

Potrivit surselor citate, cea mai importanta victorie repurtata de autoritati in cadrul negocierilor este recunoasterea suprafetelor agricole si viticole ale Romaniei. "Succesul cel mai mare s-a dovedit a fi recunosterea suprafetei agricole de aproximativ 7 milioane de hectare, teren pentru care se vor acorda subventii. Produsele sprijinite vor fi porumbul, graul, soia, precum si alte plante. De exemplu, in UE se acorda aproximativ 62 de euro pe tona de porumb", afirma persoane avizate. In plus, ca urmare a recunoasterii acestor suprafete, Romania a renuntat la perioada de tranzitie in sectorul viniviticol. "Pentru ca suprafetele cultivate cu hibrizi au fost recunoscute ca suprafata viticola, pe langa faptul ca nu mai este necesara defrisarea lor, nu mai este necesara nici perioade de 8 ani de tranzitie", explica oficialii citati. Acestia au precizat ca singurele perioade de tranzitie pe care si le-a asumat Romania vizeaza imbunatatirea calitatii laptelui si a procesarii carnii. "Au fost aprobate perioade de tranzitie de trei ani pentru fabricile de lapte si de doi ani pentru fabricile de pesticide", au mai spus sursele guvernamentale.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *