Stiri si noutati

Romania va trece la euro in 2009

Carmen Neacsu

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a anuntat ieri in cadrul Forumului Bancar Roman, organizat de FinMedia, ca tara noastra nu va putea adopta euro ca moneda nationala mai devreme de 2009-2010, date fiind costurile semnificative care ar trebui suportate de economia reala. "Calendarul de adoptare a euro trebuie sa fie prudent, pentru ca fortarea indeplinirii criteriilor de la Maastricht ar putea solicita costuri substantiale in planul economiei reale", a explicat Isarescu. El a amintit de experienta tarilor din primul val de aderare la UE, care "arata ca o adoptare timpurie a euro este descurajata de tarile participante la reuniunea economica si monetara". Printre conditiile care trebuie indeplinite de tarile din zona euro, potrivit Tratatului de la Maastricht, se numara limitarea deficitului bugetar la 3% din PIB, o rata a inflatiei cu cel mult 1,5% mai mare decat media celor trei state cu cea mai mica inflatie si o datorie publica de maximum 60% din PIB. Isarescu a apreciat ca o trecere rapida la moneda europeana va putea fi realizata numai de statele mici, care nu au dezechilibre structurale, precum Muntenegru si tarile baltice.

Guvernatorul BNR spune ca prognozele Bancii Centrale indica pentru anul viitor atingerea unei rate a inflatiei de 13%, o scadere pana la 9% in 2004 si la 7% in 2005.

Inflatie sub 10%, abia in 2004

"Puteam apasa pe pedala cursului de schimb si pentru a reduce inflatia in acest an sub 18%, dar nu stiu daca este sustenabil si nu trebuie sa mai avem o evolutie oscilanta. Un nivel de sub 10% in 2004 este un obiectiv realist", a spus Isarescu. El a adaugat ca banca centrala a colectat de pe piata aproximativ doua miliarde de dolari, care vor fi puse la dispozitia economiei reale numai cand vor exista proiecte viabile, iar inflatia nu va mai creste. La randul sau, Nicolae Danila, presedintele BCR, spune ca in Romania gradul de economisire a populatiei este foarte redus, de circa 449 de euro pe cap de locuitor, ca si cel al creditarii populatiei, de circa 0,7% din PIB fata de nivelul de 7% inregistrat de tarile europene. Oficialul BCR spune ca principalele pargii pentru ca populatia sa-si depuna economiile la banci sunt cresterea gradului de incredere in sistemul bancar si oferirea unui pachet de servicii integrate. "Daca nu crestem economisirea, sume imense vor fi in afara sistemului bancar sau peste granita", a avertizat Danila.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *