Stiri si noutati

Romanii consuma tot mai multe bauturi alcoolice

Ilinca Teodoriu

In pofida preturilor destul de ridicate, in ultimii ani, consumul de bauturi alcoolice a inregistrat o crestere constanta, de la 51 litri pe cap de locuitor, in 2001, la aproximativ 60 litri la sfarsitul anului trecut. Potrivit oficialilor Ministerului Agriculturii, pana in 2007 atat productia, cat si consumul vor creste anual. " Pe cap de locuitor, consumul de alcool va ajunge in 2007 la aproximativ 65 litri", a anuntat Vasile Bacila, director in MAPDR. In ceea ce priveste consumul de bere, timp de trei ani, acesta a ramas constant, la 57 litri pe cap de locuitor, urmand ca din 2007 sa inregistreze o crestere pana la aproximativ 59 litri. Desi in ultimii ani, consumul de bere a ramas constant, romanii prefera totusi aceasta bautura in defavoarea vinurilor nobile. Acest fapt reiese si din statisticile oficiale, potrivit carora consumul de vinuri se cifreaza la aproximativ 27 litri pe cap de locuitor. Abia in 2007 consumul de vinuri va creste pana la 33 litri, urmand ca in 2025 sa ajunga la 40 litri.

Consumul a crescut si la produsele alimentare

Potrivit lui Vasile Bacila, in ultimii ani s-au inregistrat cresteri constante si la consumul de produse alimentare. Astfel, daca in 2001 consumul de carne pe cap de locuitor se ridica la circa 47,8 kg, la sfarsitul anului trecut se ridica la aproximativ 60 kg. " Pana in 2007, consumul mediu anual de carne pe locuitor si produse din carne va ajunge pana la 63,2 kg", a mai spus oficialul MAPDR. Si la lapte si produse din lapte, anual, pe cap de locuitor consumul a inregistrat cresteri. Daca in urma cu doi ani, consumul mediu anual pe cap de locuitor s-a ridicat la 211 litri, anul trecut acesta a fost de 228 litri. Pentru anul in curs statisticile prognozeaza un consum mediu de 231 litri, in timp ce pentrru 2007 se situeaza la aproximativ 255 litri. Potrivit statisticilor oficiale, in anul 2025, pe cap de locuitor, consumul va atinge 300 de litri.

Un roman mananca un ou pe zi

Potrivit statisticilor MAPDR anul trecut, un roman a mancat, in medie, aproximativ 315 oua, consumul de astfel de produse fiind in crestere. Astfel, daca in 2001 se mancau circa 278 de oua, in 2004 consumul va ajunge la 320, in timp ce in 2025 un roman va consuma 360 de oua pe an. Cel mai redus consum se inregistreaza la peste si conserve din peste, unde, potrivit statisticilor oficiale, un roman nu mananca anual decat 3 kg de astfel de produse. Ingrijorator este si faptul ca pana in 2025 consumul va creste cu numai un kilogram, pana la o cota de aproximativ 4 kg de peste anual.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *