Desi pe plan international exista inca dezbateri privind influenta organismelor modificate genetic (OMG) asupra sanatatii umane, de mai bine de doi ani, romanii consuma zilnic produse obtinute din plante modificate genetic. "Incepand din anul 2000, mancam ulei alimentar obtinut din soia modificata genetic. Ulterior procesului de prelucrare a uleiului, resturile de soia sunt utilizate pentru furajarea animalelor", a declarat, ieri, Constantin Sin, director in cadrul Ministerului Agriculturii (MAAP).
Romania, as in cercetare
Cu toate ca plantarea de OMG are mari avantaje (precum productii uriase si costuri reduse pentru ingrasaminte), riscurile pe care le reprezinta pentru sanatate consumul acestor plante constituie inca, inclusiv pentru cercetatori, o necunoscuta. Spre deosebire de tarile europene, unde plantele modificate genetic sunt cultivate doar in loturi experimentale, in Romania, dupa doi ani de teste, cercetatorii declara ca OMG nu au nici un efect asupra organismului uman. Ca urmare, dupa ce au urmarit evolutia a patru specii de plante modificate genetic, Comisia Nationala pentru Securitate Biologica a aprobat comercializarea cartofilor si a unor tipuri de soia modificate genetic.
"Incepand din 1998, a fost aprobata testarea de seminte de soia, porumb si sfecla-de-zahar rezistente la erbicide, precum si de cartof rezistent la gandacul de Colorado. In urma testelor, producatorii au primit, din anul 2000, aprobarea de a cultiva cartofi si soia modificate genetic pentru cultivare pe scara comerciala. In prezent, cartoful nu mai este cultivat, pe de o parte, pentru ca anul trecut a expirat avizul acordat producatorilor, iar pe de alta parte, pentru ca planta a degenerat in timp", a mai spus oficialul MAAP.
30.000 ha, cultivate cu soia modificata
Cu toate ca oficialii MAAP sustineau anul trecut ca in tara noastra nu se cultiva plante modificate genetic decat pentru teste, in prezent, din datele prezentate de aceiasi oficiali, reiese ca la nivelul anului 2002 a fost insamantata cu soia modificata genetic peste o treime din intreaga suprafata cultivata cu aceasta planta. "Anul trecut au fost cultivate aproximativ 31.000 ha cu soia rezistenta la erbicide. Cea mai mare parte din productie a fost destinata fabricilor de ulei din Tandarei si Urziceni", a afirmat Constantin Sin.
70% din alimentele din SUA contin OMG
Reprezentantul MAAP apreciaza ca pericolul consumului de produse alimentare din plante modificate genetic este o falsa problema, in conditiile in care anul trecut, la nivel mondial, au fost cultivate 58,7 milioane de hectare cu plante modificate genetic. In incercarea de a minimaliza efectele plantelor modificate genetic, Constantin Sin a incercat sa ne linisteasca, declarand ca in SUA, peste 70% din produsele alimentare contin OMG. In sprijinul oficialului Ministerului Agriculturii a venit si vicepresedintele Comisiei de Siguranta Biologica, Elena Badea, care a declarat ca si statele UE au ajuns la concluzia ca OMG nu prezinta riscuri. "In UE nu se cultiva OMG, dar se consuma, iar faptul ca statele comunitare nu cultiva plante modificate genetic reprezinta doar o decizie politica", a sustinut Badea.
Produsele obtinute din OMG, etichetate
In opinia reprezentantilor MAAP, in prezent, consumatorii din Romania sunt protejati de eventualele efecte pe care le-ar putea avea consumul de OMG, autoritatile introducand obligativitatea etichetarii acestor produse. "Hotararea de Guvern 106/2002, care a intrat in vigoare la 28 februarie 2003, reglementeaza obligativitatea de a mentiona pe eticheta produselor alimentare prezenta OMG. Aceasta hotarare transpune legislatia UE, care prevede ca, din 2003, sa fie indeplinite unele cerinte suplimentare de etichetare a alimentelor si ingredientelor obtinute din astfel de organisme", a mai spus Sin, precizand ca, pana in acest an, nu a existat aceasta obligativitate nici in UE, nici in Romania. Cu toate acestea insa, la trei luni de la intrarea in vigoare a actului normativ, autoritatile nu au efectuat nici un control in acest sens. Mai mult, Romania nu dispune inca de un laborator specializat pentru analiza si depistarea prezentei OMG-urilor in produsele alimentare.
Have something to add? Share it in the comments.