Stiri si noutati

Romanii iau credite pentru a-si debransa apartamentele

Psihoza facturilor la intretinere anunta falimentul regiilor locale de furnizare a agentului termic

Scumpirea apei calde, precum si anuntata majorare a caldurii, incepand cu aceasta toamna, a declansat un urias val de debransari in toata tara. Asa cum s-a stabilit in acordul cu FMI, la 1 iulie, pretul real al energiei termice s-a majorat de la 17,4 dolari/Gcal la 20 dolari/Gcal. In lei, aceasta scumpire inseamna o crestere de la 600.000 de lei/Gcal la 800.000 de lei/Gcal. In cheltuieli de intretinere, aceasta majorare se va resimti astfel: pentru o garsoniera, o persoana va plati la iarna 1,2 milioane lei, pentru un apartament cu doua camere (doua persoane) – 2,1 milioane lei , pentru trei camere (trei persoane)- 2,8 milioane lei, iar pentru un apartament cu patru camere (patru persoane)- 3,4 milioane lei.

Vasluienii iau credite pentru debransare

Pentru ca societatea locala de furnizare a agentului termic din Vaslui nu mai onoreaza cererile de debransare decat la consumatorii fara datorii, zeci de vasluieni au solicitat credite la banca pentru a-si plati facturile restante la intretinere si pentru a-si cumpara centrale termice pe gaz metan. Conducerea Gascom a informat populatia ca nu are de ce sa se teama pentru la iarna, pentru ca energia termica va fi subventionata, iar facturile nu vor ajunge la sume astronomice.

Caldura din reziduuri

Multumita unei finantari nerambursabile americane, Piatra Neamt va beneficia de 30.000 de dolari, bani ce vor fi folositi pentru constructia unei noi centrale termice, ce va folosi drept combustibil rumegusul. Aceasta va furniza apa calda si caldura pentru mai multe cartiere la costuri minime, intrucat pretul rumegusului este foarte mic. Prima centrala de acest tip a fost construita tot in judetul Neamt, la Tasca, cu finantare daneza.

Multe gatere din Ceahlau ofera rumegusul gratis, cu conditia ca acesta sa fie ridicat din locurile de depozitare.

Onestenii se debranseaza pe capete

Daca in 2001, in municipiul Onesti, au fost debransate 2.793 de apartamente, in 2002, numarul cererilor de debransare a ajuns la aproape 5.000. "Situatia este deosebit de grava, pentru ca debransarile masive si, implicit, renuntarea la sistemul de termoficare, vor afecta atat scolile si gradinitele, cat si restul institutiilor din oras", a declarat primarul municipiului, Emil Lemnaru. Primaria incearca sa gestioneze criza, iar in caz de urgenta intentioneaza sa cumpere minicentrale termice, care sa incalzeasca la iarna unitatile de invatamant.

11.000 de ieseni fara calorifere

In iunie, numarul iesenilor care s-au debransat de la reteaua de alimentare cu energie termica a crescut cu 40% chiar daca taxele sunt destul de mari, intre 500.000 si un milion de lei. "Ritmul in care se fac debransarile se datoreaza unui zvon, conform caruia reteaua de gaz metan a Iasiului mai poate suporta doar 3.000 de centrale de apartament", a precizat purtatorul de cuvant al RADET, Cristi Macovei. Zilnic se acorda pana la 70 de avize de debransare.

Din iunie 2001 si pana in prezent, au fost debransate 5.800 de apartamente, numarul celor care au renuntat la serviciile RADET in ultimii ani depasind 11.000. In Iasi exista 7.000 de centrale termice de apartament, iar directorul Distrigaz, George Ceriu, afirma ca se mai pot acorda avize pentru inca cel putin 10.000 de centrale.

Descentralizare la Targu Neamt

In Targu Neamt, deconectarile de la caldura au inceput in 1997, dar "marea debransare" s-a produs in iarna 2001-2002. Numai 700 de cetateni si-au permis sa-si monteze centrale proprii, ceilalti apeland la sobe, resouri sau la aragaz. Ultimele doua centrale care mai functionau in oras au fost inchise, sistemul public de termoficare fiind astfel desfiintat.

Decizia a fost luata in urma unui sondaj, care a evidentiat clar dezinteresul cetatenilor fata de serviciile furnizorului de utilitati, Acvaterm Targu Neamt. La una din cele doua centrale, doar 10 apartamente mai erau bransate, aceasta ramanand sa furnizeze agent termic la iarna doar pentru Liceul Stefan cel Mare. "Nu se mai furnizeaza apa calda si culmea e ca nu se plange nimeni", a declarat Iustin Lungu, directorul Acvaterm.

Oltenii vor sa renunte la caldura

Speriati de cheltuielile mari la intretinere, peste un sfert din locuitorii din Targu Jiu au facut cereri de debransare de la reteaua termica a orasului. Regia locala, "Aquaterm" SA, a primit numai in ultimele doua saptamani peste 2000 de cereri de debransare. Echipele regiei nu fac fata ritmului de debransari, motiv pentru care o parte din locatari au inceput sa-si scoata singuri caloriferele din casa.

Termica Botosani, in pragul desfiintarii

Mai mult de 200 de botosaneni au depus cereri de debransare la Termica SA in ultima saptamana, motivand ca nu vor avea cu ce sa achite facturile la intretinere in iarna urmatoare. Mihaela Plesca, sefa Serviciului Comercial al Termica SA Botosani, spune ca, in plus, s-au depus si peste 1.000 de cereri pentru montarea repartitoarelor de caldura, prin care fiecare locatar va consuma si va plati energie termica exact atat cat doreste.

Multi botosaneni cu venituri reduse, care intentionau sa se debranseze, au preferat sa-si amane solicitarile pana la publicarea normelor privind subventionarea acestui serviciu in iarna urmatoare, conform unei recente declaratii a ministrului administratiei publice, Octav Cozmanca. (RomNET)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *