Stiri si noutati

Romanii isi ara pamanturile cu ?pluguri? bune de muzeu

Stefan Etves

Parcul auto de masini agricole (tractoare, combine, utilaje agricole sau sisteme de irigatii) este invechit in proportie de peste 70%, a declarat, ieri, Dorin Zaharescu, director in cadrul Departamentului Mecanizare din Ministerul Agriculturii. "In momentul de fata, in Romania exista aproximativ 173.000 de tractoare si peste 25.000 de combine. Acestea au o vechime de circa 15-20 de ani. La unele masini agricole costa mai mult reparatiile decat achizitionarea de noi utilaje?, a afirmat Zaharescu, in cadrul conferintei cu tema "Situatii si perspective in mecanizarea agricola?, organizata de Uniunea Nationala a Constructorilor de Masini Agricole din Italia. El a adaugat ca perioada de casare a unei masini agricole este de opt-zece ani. "Tractoarele din parcul actual au motoare de 65 cai putere. Tractorul Brasov lucreaza la modelul de 110 cai putere, care va avea motoare ecologice si un consum redus?, a spus Dorin Zaharescu.

Tractoare pe senile nu se mai fabrica

Singura fabrica de tractoare pe senile din tara nu a mai fabricat de mai bine de doi ani nici o masina agricola, a mai afirmat reprezentantul Ministerului Agriculturii.

"De doi ani, fabrica din Miercurea Ciuc este inchisa. In acest moment, se afla in proces de privatizare. Are datorii de cel putin zece tractoare pe senile de 26 de cai putere catre directiile agricole din Baia Mare si Mures", a mai spus Zaharescu. "Daca investitorul de la Miercurea Ciuc vine cu banii pentru repornirea fabricii, atunci anul viitor sunt sanse ca aceasta sa fie redeschisa", a completat el.

Utilaje agricole insuficiente

La randul sau, Constantin Catagoi, directorul general al societatii Tractorul Brasov, a apreciat ca numarul utilajelor agricole existente in Romania nu acopera necesitatile. "Am avea nevoie de aproximativ 300.000-350.000 de unitati pentru a ajunge la nivelul tarilor vecine, membre ale Uniunii Europene", a spus Catagoi. Pe de alta parte, el a aratat ca vanzarile de utilaje si masini agricole vor fi in crestere in acest an fata de 2003, in conditiile in care doar livrarile efectuate de Tractorul Brasov se situeaza in prezent la circa 2.000 unitati, in valoare de 25 milioane euro. Potrivit presedintelui Asociatiei Constructorilor de Tractoare si Masini Agricole din Romania, Ionel Catrinoiu, vanzarile de masini si utilaje agricole produse in Romania au atins, in acest an, 2.565 miliarde lei (circa 64 milioane euro), in crestere cu 60% fata de anul 2003. Vanzarile de utilaje agricole romanesti au crescut cu peste 60% in 2004. In completare, directorul Uniunii Nationale a Constructorilor de Masini Agricole din Italia, Alessandro Laurenzi, a afirmat ca piata romaneasca totala a utilajelor si masinilor agricole are o valoare de circa 90 milioane euro, reprezentand doar 3% din piata italiana.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *