Stiri si noutati

Romanii si-au investit ieri economiile in dolari

Dupa revigorarea cotatiilor pentru euro si dolar in urma interventiei Bancii Nationale a Romaniei pe piata valutara inetrbancara, romanii s-au "inghesuit" ieri sa cumpere dolari, potrivit operatorilor de la casele de schimb valutar.

In cazul in care cumparatorii de valuta mizeaza pe obtinerea unor castiguri peste ceva vreme prin schimbarea dolarilor in lei, s-ar putea sa inregistreze chiar pierderi. Potrivit estimarilor specialistilor, paritatea euro ? dolar ar putea ajunge la 1,40 ? 1,45. Astfel, chiar daca cursul de schimb euro ? leu ar fi inghetat, dolarul ar fi cotat la circa 27.000 lei, adica cu 1.400 lei mai putin decat cotatia BNR de ieri. Pe de alta parte, in timp ce clientii caselor de schimb de pe Bulevardul Magheru cumparau valuta si in special euro, cei ai caselor din Dorobanti vindeau valute, in special euro. Clientii acestor case vand de obicei valuta. Pe de alta parte, pentru a fi sigure ca ies in castig, casele de schimb valutar practicau o diferenta de pana la 5.000 lei intre cotatiile de vanzare si cele de cumparare.

Capitalul speculativ a ajutat aprecierea leului

Aprecierea semnificativa a leului din ultima perioada a fost favorizata de intrarile de capital strain speculativ, in conditiile in care investitorii internationali cauta plasamente cu randamente ridicate pentru lichiditatile de care dispun, transmite Reuters.

In pofida restrictiilor impuse capitalurilor, Romania a beneficiat de volumul ridicat de lichiditati de care dispun investitorii aflati in cautarea unor randamente ridicate. Acestia isi plaseaza banii in Romania, pe fondul aderarii tarii la UE, a politicilor macroenomice imbunatatite si ratelor inalte ale dobanzilor", a declarat directorul departamentului de cercetare pentru pietele europene emergente din cadrul Goldman Sachs, Erik Nielsen.

Dupa 3 noiembrie, cand BNR a anuntat relaxarea politicii de flotare controlata a cursului de schimb, leul a urcat cu aproape 6% fata de moneda unica europeana. Potrivit Reuters, la aceasta evolutie au contribuit cel putin partial si fluxurile de capital speculativ. Mai mult, analistii apreciaza ca interventiile bancii centrale pe piata valutara interbancara pot numai sa incetineasca tendinta de apreciere a monedei. (C.Stegarescu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *