Cei mai multi dintre romani vor petrece sarbatorile de iarna acasa, singuri sau cu familia, prea putini alegand sa iasa la restaurant, la munte sau in strainatate. Aceasta este concluzia unui sondaj efectuat de INSOMAR, in perioada 25 noiembrie-2 decembrie. De Craciun, patru romani din cinci petrec acasa, una dintre explicatii fiind aceea ca aceasta este una dintre sarbatorile noastre sacre.
Chiar daca beneficiaza de o adevarata vacanta pana dupa Revelion, putini sunt cei care opteaza pentru sarbatori pe la prieteni sau in excursii organizate. Cercetarea data publicitatii ieri indica faptul ca doar opt persoane chestionate dintr-o suta sarbatoresc cu prietenii si aproape tot atatia isi viziteaza rudele din alta localitate, merg la restaurant, la munte sau in strainatate.
Sase la suta dintre cei chestionati au spus ca apeleaza la serviciile unei agentii de turism, in timp ce sapte la suta sunt indecisi ? la inceputul lunii, nu stiau inca unde isi vor petrece sarbatorile. Lucrurile se schimba intr-o anumita masura in cazul Revelionului. Consacrata ca o sarbatoare festiva, noaptea dintre ani este un bun prilej de a iesi din casa.
Acesta este unul dintre motivele pentru care 20% din cei care petrec Craciunul in familie schimba "locatia" de Revelion.
Trei romani din cinci aleg sa sarbatoreasca acasa trecerea in noul an. 11% dintre cei chestionati de INSOMAR au spus ca vor petrece Revelionul cu prietenii.
Cinci persoane dintr-o suta au renuntat sa alerge dupa cumparaturi sau sa-si piarda vremea in bucatarie, alegand sa petreaca Revelionul la restaurant, intr-un cadru organizat. Doar 4% dintre intervievati se vor rasfata cu un Revelion intr-o statiune din tara sau din strainatate. Procentul nehotaratilor de Revelion este insa cu mult mai mare decat in cazul petrecerii de Craciun-15%. Evident, optiunile sunt conditionate de bugetul familiei. Intr-o familie unde venitul net pe persoana depaseste 500 de lei noi(5 milioane lei vechi), de exemplu, tendinta de a pleca din localitate de sarbatori este cu mult mai mare decat in cazul unei familii unde venitul net pe persoana este sub 150 de lei noi(1,5 milioane lei). Dintre persoanele intervievate, bucurestenii se detaseaza ca mari amatori de calatorii si vacante in afara localitatii. Indiferent unde petrec Craciunul sau Revelionul romanii declara ca pastreaza traditiile si obiceiurile. 85% dintre persoanele chestionate afirma ca obisnuiesc sa primeasca colindatori.
Cel mai bine, traditiile sunt pastrate insa la sate, spun realizatorii sondajului. Locuitorii din mediul urban obisnuiesc sa respecte mai putin traditiile de sarbatori si primesc mai rar colindatori comparativ cu cei din mediul rural.
sursa: Averea
Have something to add? Share it in the comments.