Stiri si noutati

Romanii vor plati fiecarui miner disponibilizat 3.000 $

Arpad Dobre

Una dintre variantele privind restructurarea mineritului din Romania are in vedere acordarea de la bugetul statului a sumei de 3.000 de dolari fiecarui miner disponibilizat, in scopul demararii unei afaceri. O alta varianta prevede ca minerii pusi pe liber sa primeasca o "renta" de 100 de dolari pe luna, timp de trei ani. In primul caz, contribuabilii vor participa, prin taxe si impozite, la relansarea nivelului de trai al minerilor cu suma de peste 1.848 miliarde lei, iar in varianta a doua, cu peste 2.200 miliarde de lei.

Scenarii si variante

Raportul intocmit de firma de consultanta Andersen a prezentat o analiza la nivel macro si microeconomic a 37 de unitati miniere, din mineritul feros si neferos. Potrivit FairPress, in urma analizelor efectuate de firma de consultanta, au fost elaborate trei scenarii cu privire la viitorul acestor companii miniere. Primul scenariu presupune eliminarea imediata a subventiilor de exploatare si a subventiilor pentru investitii. Al doilea scenariu prevede ca subventiile pentru exploatare si investitii sa fie reduse in fiecare an cu 10% fata de nivelul anului 2002. In fine, ultimul scenariu prevede mentinerea in exploatare a minelor operationale, urmand a fi inchise numai cele care isi epuizeaza rezervele. Din cele trei scenarii rezulta ca in prima varianta vor fi inchise 35 de mine din cele 37 cuprinse in studiu, urmand a fi disponibilizati 18.700 de anganjati doar de la minele de fier si de la exploatarile de neferoase. Al doilea scenariu conduce la inchiderea in perioada 2003-2006 a majoritatii minelor din cadrul Remin Baia Mare.

"Protectie sociala"

La capitolul protectie sociala, raportul prevede acordarea de catre stat a 3.000 de dolari pe salariat disponibilizat, bani care sa fie utilizati pentru achizitionarea de utilaje agricole sau animale, respectiv deschiderea de mici afaceri. Cea de a doua varianta prevede acordarea unei indemnizatii de 100 de dolari per salariat, pe o perioada de trei ani, daca minerul nu reuseste sa-si gaseasca un nou loc de munca. In cazul primei variante, daca luam in calcul cei 18.700 de mineri, rezulta ca statul ar trebui sa acode de la buget, adica din banii adunati de la toti contribuabilii, peste 56 milioane de dolari, adica mai mult de 1.848 de miliarde de lei, iar in varianta a doua, peste 67 milioane dolari, respectiv "vreo" 2.221 miliarde lei.

Probleme fara rezolvare

La inceputul acestei veri, Guvernul a realizat ca este necesar sa se faca pasi concreti privind elaborarea unei strategii de dezvoltare economica in secorul minier, in general, si in cadrul Vaii Jiului, in mod special. Aceasta, deoarece Valea Jiului este una dintre zonele puternic afectate de somaj, respectiv 25-30% din populatia activa. Procesele de restructurare din industria miniera, declansate in perioada august 1997-decembrie 1999, au determinat peste 90.000 de persoane, dintr-un total de 175.000 de salariati, sa paraseasca aceasta activitate.

In prezent, peste 9.000 de fosti mineri din Valea Jiului, autodisponibilizati in 1997, au iesit din perioada ajutorului de somaj si ajutorului de sprijin, neavand nici un fel de mijloace de subzistenta. Chiar si Executivul a recunoscut ca principalele probleme ale Vaii Jiului sunt legate de dependenta aproape totala de exploatarea carbunelui, lipsa unor activitati economice importante, incapacitatea de plata a Companiei Nationale a Huilei si neachitarea obligatiilor fata de bugetul statului, starea proasta a drumurilor, a instalatiilor de alimentare cu agent termic, gaze si canalizare, starea precara si insalubra a multor locuinte, poluarea mediului, concentrarea unui numar mare de persoane fara loc de munca intr-un spatiu geografic relativ restrans.

Statistica sumbra

Potrivit unei informari prezentate in aceasta vara in cadrul Executivului, indicatori socio-economici ai zonei miniere sunt urmatorii:

  • populatia angajata a scazut cu mai mult de 40% fata de anul 1997;
  • peste 28% din gospodarii nu au bani suficienti pentru strictul necesar, alte 35% au bani doar pentru strictul necesar (hrana si servicii de baza) si mai putin de 10% au venituri corespunzatoare;
  • 68% din minerii disponibilizati (peste 25.000) nu si-au gasit un loc de munca;
  • circa 7% din totalul minerilor care si-au gasit un loc de munca lucreaza ocazional, alti 5% lucreaza pe cont propriu si numai 21% lucreaza cu regularitate.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *