Stiri si noutati

Rom?nia ar putea atrage fonduri structurale pentru dezvoltarea domeniului e-guvernare

Romania ar putea atrage fonduri structurale, dupa aderarea la Uniunea Europeana, pentru dezvoltarea solutiilor de e-guvernare (guvernare electronica), dar si pentru definitivarea strategiei de banda larga (broadband), potrivit participantilor la deschiderea ROCS 2005 (Romanian Computer Show).
"Solutiile e-government, care pot impulsiona relatia dintre cetateni si administratie si pot combate cu succes coruptia, ar putea beneficia de fonduri structurale pentru dezvoltare", a spus ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), Zsolt Nagy.
Ministerul a precizat ca Romania se afla in discutii avansate cu Uniunea Europeana in acest sens.
La ora actuala, Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) administreaza trei proiecte de achizitii publice prin intermediul internetului – www.e-guvernare.ro, www.e-licitatie.ro si www.autorizatiiauto.ro.
De fonduri structurale, ar putea beneficia si strategia nationala de dezvoltare a comunicatiilor in banda larga, a precizat presedintele Autoritatii pentru Reglementare in Comunicatii (ANRC), Dan Cristian Georgescu.
La ora actuala, potrivit presedintelui Comisiei dedicate Tehnologiei Informatiei si Comunicatii din Camera Deputatilor,Varujan Pambuccian, a spus ca guvernarea electronica are nevoie de doua procese. In primul rand de trecere a documentelor pe arhiva electronica, astfel incat sa apara facturarea electronica. "Cred ca acest proces se poate finaliza in doi-trei ani cel putin in orasele mari", a spus Pambuccian. Totodata, cresterea gradului de acces la IT&C se poate realiza prin regandirea unor programe sociale.
"Am propus ca programul destinat achizitionarii de calculatoare pentru elevi sa fie regandit si sa devina un program de sustinerea a cresterii utilizarii computerelor, astfel incat sa-i rasplateasca pe elevii de liceu cu rezultate foarte bune, pentru a impiedica formarea unei piete secundare de calculatoare ieftine", a spus Pambuccian.
Domnia sa a sustinut si necesitatea eliminarii sistemului de taxare excesiva, de exemplu taxa vamala pentru aparate cu display ce se ridica la peste 45 la suta, tocmai pentru a incuraja accesul unui numar cat mai mare de persoane la aceste tehnologii.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *