Stiri si noutati

Rom?nia are interes sa formeze o clasa de mijloc in agricultura, a declarat ministrul agriculturii la Slobozia

Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Gheorghe Flutur, s-a aflat duminica in judetul Ialomita, pentru a prezenta Programul Fermierul in cadrul unei intalniri cu reprezentanti din 17 judete din zona de sud si sud-est a tarii si oportunitatile oferite de acest program, informeaza corespondentul Rompres.
Ministrul Gheorghe Flutur a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca anul 2006 este ultimul an de aplicare a programului SAPARD, din care mai sunt de cheltuit peste 450 de milioane de euro.
"Am observat in acesti ani ca investitorii romani nu au acea parte de cofinantare pe care sa o puna la bataie si, in general, SAPARD-ul s-a adresat celor care au si nu celor care au dorit sa faca ceva", a precizat ministrul.
Pentru a rezolva aceasta problema, ministrul a adaugat ca in acest an, impreuna cu echipa din Ministerul Agriculturii a aprobat o serie de legi pentru a acorda imprumuturi pe termen lung, pe zece ani, pentru cei care doresc sa beneficieze de programele SAPARD. "Am semnat si conventia cu BCR, am avut si licitatia iar de acum incolo programul Fermierul este operational, se poate activa", a spus ministrul.
Pentru anul 2006, pe aceasta schema de finantare, in Romania se intentioneaza sa se infiinteze minim 6.000 de ferme din care circa 3.000 vegetale, alte 3.000 zootehnice, in jur de 570 de unitati de procesare a produselor agricole, carne, lapte, fructe, legume si in jur de 400 de unitati de servicii neagricole in mediul rural.
Un sfert din bugetul de anul viitor al Ministerului Agriculturii, in jur de sapte mii de miliarde lei, va fi pentru acordarea de credite acelor oameni care doresc sa faca investitii pe filiera SAPARD.
"Speram ca judetul Ialomita, care are un potential agricol foarte mare, sa fie unul dintre potentialii beneficiari ai acestor proiecte, depinde foarte mult cum se misca unitatile noastre din teritoriu si avem noi grija sa se miste bine, Directia Agricola, Oficiul de Consultanta, cei de la SAPARD, dar si ceilalti factori de raspundere", a precizat ministrul Flutur.
Ministrul Agriculturii a anuntat in premiera in cadrul conferintei de presa ca luni va semna ordinul pentru infiintarea Biroului Unic la nivelul Directiei Agricole, unde vor fiinta obligatoriu un reprezentant de la DSVSA, de la SAPARD, de la Consultanta si de la Directia Agricola pentru ca toata documentatia sa fie vazuta si aprobata in acest birou unic pentru a veni in sprijinul fermierilor.
De asemenea, Gheorghe Flutur a mentionat ca ministerul pregateste o initiativa legislativa pentru a infiinta un birou unic in care sa vina si reprezentanti ai altor ministere, mediu, administratiei si internelor, care sa participe la avizarea fermelor.
Ministrul Flutur a mai spus ca politica actualului Guvern de sprijinire a fermelor familiale este politica prioritara: "Romania are interes sa formeze aceasta clasa de mijloc in agricultura fermierilor pentru ca, din pacate, nu o are. Fie avem latifundiarii lui Culita Tarata ca model, mari, pe mii de hectare, care l-au luat mai mult sau mai putin cinstit, fie avem gospodariile taranesti de 2-2,5 hectare care nu sunt in regula. Nu suntem dusmanii exploatatiilor mari, sub nici o forma, dar vrem sa ne adresam familiilor, in special unde nucleul de baza este familia si noi socotim ca cele mai viabile forme de lucru in agricultura au fost fermele de familie care au rezistat in timp".
Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a mentionat ca in aceasta perioada au o raspundere foarte mare, iar unele masuri sunt si vor fi nepopulare, dar "trebuie sa le luam pentru ca nu dorim altceva decat sa organizam agricultura sa poata sa capitalizeze. Asa cum a mers de 16 ani, a mers sub o forma populista, din pacate, folosita ca o masa de manevra in special de politicieni".

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *