Stiri si noutati

Rom?nia – locul 55 in indicele UNCTAD de comert si dezvoltare

Romania ocupa locul 55 in noul indice de comert si dezvoltare (Trade and Development Index) dat publicitatii miercuri de Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD), in scopul evidentierii schimburilor comerciale internationale, informeaza AFP, receptionata de Rompres.
Prima pozitie in noul clasament ce regrupeaza 110 tari din intreaga lume este ocupata de Danemarca, urmata de SUA si Marea Britanie, Japonia, Germania, Franta si la distanta – de cele 10 tari recent admise in Uniunea Europeana. Prima plasata dintre acestea este Cipru (locul 21), urmata de Ungaria (locul 26) si Letonia (locul 36).
Printre tarile "in curs de dezvoltare", potrivit definitiei oficiale a Natiunilor Unite, Singapore se situeaza pe locul 15, Coreea de Sud pe locul 25, Malayezia pe locul 28 si Uruguay pe locul 33. China este abia pe locul 51, Brazilia pe locul 54 si India pe locul 90.
Indicele este calculat pe baza unor criterii de tipul deschiderii in fata comertului (masurat in functie de tarifele vamale), nivelul dezvoltarii umane (sanatate, educatie), mediul inconjurator (accesul la apa potabila), infrastructura (autostrazi, transport aerian, telecomunicatii), sistemul financiar (creditul in sectorul privat raportat la PIB) sau partea agriculturii in economia unei tari.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *