Raportul Comisiei Europene asupra progreselor facute de Romania in procesul de aderare la UE reflecta cu obiectivitate evolutiile societatii romanesti din toate domeniile supuse monitorizarii de catre organismele Uniunii Europene, se arata intr-un comunicat al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti.
"Documentul reflecta si o serie de aspecte negative care, de altfel, nu constituie vreun secret sau surpriza pentru romani. Ca atare, Raportul nu poate fi considerat un cartonas galben acordat Romaniei, asa cum s-au exprimat unii parlamentari europeni, dar nu este nici un motiv de entuziasm pentru autoritatile romane, care trebuie sa se concentreze asupra rezolvarii unor probleme de loc simple, precum coruptia, securizarea frontierelor, asigurarea securitatii alimentare, continuarea reformelor in justitie, controlul poluarii industriale", apreciaza ?tefan D. Popa, presedintele CCIB.
Desi exista cateva motive de satisfactie, in primul rand pentru ca nu s-a vorbit nici o clipa de activarea clauzei de salvgardare si pentru ca domenii precum concurenta nu mai fac obiectul monitorizarii, Raportul de tara prezentat in fata Parlamentului European atrage in primul rand atentia asupra faptului ca Romania nu isi valorifica potentialul pe care si l-a creat in cele mai diverse sectoare.
De altfel, pentru combaterea mai eficienta a coruptiei, in special a celei la nivel inalt, Raportul arata ca legile pe care le avem sunt suficient de bune, dar ca ele trebuie aplicate. Ignorarea lor ne-a facut sa devenim, dintr-o tara unde exista coruptie fara corupti, una in care exista coruptie institutionalizata fara mari corupti. De asemenea, mult discutata coruptie la frontiere ramane un punct de serioasa preocupare pentru autoritatile europene.
Raportul de tara vine sa elimine si un alt punct mult discutat in aceste zile in Romania, si anume cel legat de Registrul Comertului. Nu se face in Raport nici o referire la subordonarea acestuia, ci numai la necesitatea asigurarii stabilitatii personalului, deci pretextul ca revenirea Registrului Comertului la Camerele de Comert si Industrie contravine normelor europene se dovedeste a fi total nefondat.
In calitatea sa de membru al Comisiei de Dialog Social la nivelul Municipiului Bucuresti, CCIB isi manifesta totala disponibilitate de a contribui la rezolvarea unui alt aspect care, conform Raportului de tara, trebuie ameliorat, si anume functionarea dialogului social si reprezentarea intereselor comunitatii de afaceri in cadrul acestuia.
"Avand in vedere toate cele de mai sus, consideram ca Raportul prezentat la Bruxelles are un mesaj foarte clar: avem cateva luni pentru a demonstra ca Romania poate si doreste sa atinga standardele impuse oricarui membru la UE, pentru a se putea integra in aceasta structura la inceputul lui 2007", a aratat Popa
Posted by
July 9, 2020
Rom?nia nu isi valorifica potentialul necesar succesului in integrare, sustine presedintele CCIB
Recent Posts
Recent Posts
Have something to add? Share it in the comments.