Stiri si noutati

Rom?nia trebuie sa sutina tarile vecine in demersurile de aderare in structurile Euroatlantice

Romania trebuie sa sustina tarile din regiunea Marii Negre in demersul lor de aderare la structurile euroatlantice, a apreciat, miercuri, ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut ?eres, in reuniunea ministrilor Economiei si Comertului din zona Marii Negre, Balcani si Europa Centrala.
Acesta a punctat importanta colaborarii cu statele din regiune in domeniul energetic, in special prin proiectul Nabucco precum si crearea cadrului legislativ pentru functionarea pietei unice de energie.
Este nevoie de cresterea cererii de energie cu tarile Uniunii Europene, dar si crearea unor noi surse de energie, a spus ministrul ?eres, care a reafirmat disponibilitatea Romaniei de colaborare cu tarile vecine in sectorul gazelor naturale si in cel petrolier.
"Romania dispune de 250 milioane tone de gaze naturale anual, din care 100 milioane de tone ar putea fi utilizate pentru proiectul de modernizare", a precizat ministrul ?eres.
Ambasadorul Azerbaidjeanului in Romania Eldar Hasanov a aratat ca o conducta de gaze care sa traverseze Europa ar mari exporturile tarii pe care o reprezinta si implicit ar putea intensifica si comertul cu Romania.
"Linia de transport Georgia – Azerbaidgean ar determina transportul mai rapid de produse in regiune. Azerbaidjean s-a transformat din tara importatoare in tara exportatoare de gaze", a spus Hasanov.
Odata cu reuniune ministrilor de resort ale tarilor din regiune si-au mai exprimat dorinta de a colabora cu Romania oficiali din Adzerbaidjean, Armenia si Republica Moldova. Potrivit statisticilor, in primele 10 luni ale anului 2005, schimburile comerciale romano-adzerbaidgene au fost de 85 milioane dolari, romano – albaneze au depasit 14,6 milioane dolari, schimburile cu Armenia au fost de 1,8 milioane dolari, iar cele cu Republica Moldova de 191 milioane dolari.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *