Stiri si noutati

Rom?nia va primi din partea Germaniei circa 270 de milioane euro anul in perioada 2005-2006

Guvernul german va oferi Romaniei, prin asistenta nerambursabila, circa 270 milioane euro anual, in perioada 2005-2006, pentru finantarea unor proiecte ce vizeaza integrarea Romaniei in Uniunea Europeana (UE), a anuntat, joi, intr-un briefing de presa, ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Excelenta Sa, Wilfried Gruber.
"Circa 220 milioane euro vor veni prin intermediul UE la bugetul careia Germania contribuie cu un sfert anual, iar 50 de milioane euro anual vor veni prin contracte bilaterale", a aratat Gruber.
Potrivit ambasadorului Germaniei, acesti bani vor fi alocati pentru proiecte de cooperare tehnica, acordarea de credite in conditii avantajoase si proiecte de twinning.
"Speram ca in aceasta luna sa semnam cu Ministerul Finantelor Publice (MFP) din Romania un Acord de cooperare tehnica si financiara in domenii care vizeaza infrastructura comunala si acordarea de credite pentru IMM-uri (prin intermediul bancilor), a explicat Wilfried Gruber.
Acesta a mentionat ca vor fi alocate sume importante. Pentru proiectele de cooperare tehnica vor fi alocati circa 7,5 milioane euro, iar pentru cele de cooperare financiara circa 41 milioane euro.
"Intentionam sa investim in proiecte de twinning (proiecte de infratire institutionala) iar domeniile strategice sunt justitia, agricultura, mediul, infrastructura", a precizat Gruber.
In ultimii 12 ani au fost finantate in Romania un numar de 60 de proiecte bilaterale, din Bugetul Federal al Germaniei fiind alocati peste170 milioane euro. Pentru o mai buna informare a investitorilor germani existenti in Romania precum si a celor care vor sa investeasca, Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK), Agentia Federala pentru Comert Exterior, Societatea germana pentru cooperare tehnica si Ambasada Germana la Bucuresti au lansat, joi, Ghidul economic al Romaniei care este adresat oamenilor de afaceri germani

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *