Stiri si noutati

Rom?nii renunta la platile in numerar si apeleaza tot mai mult la transferul bancar

Romanii renunta la platile in numerar si apeleaza tot mai mult la transferul bancar, odata cu implementarea integrala in acest an a Sistemului Electronic de Plati /SEP/, care face ca tranzactiile sa coste mai putin si sa fie efectuate intr-un timp mai scurt, conform datelor prezentate joi, intr-o conferinta de presa, de reprezentantii TransFonD, societatea de intermediere a transferurilor in sistemul bancar.
Astfel, la tranzactiile de mare valoare (peste 500 milioane lei vechi) volumul mediu zilnic a ajuns de la 3.500 operatiuni in luna aprilie a anului in curs la 4.700 operatiuni in octombrie, iar la cele de mica valoare (pana in 500 de milioane ROL) media zilnica a crescut de la 122.000 operatiuni in luna mai la 194.000 operatiuni in octombrie, a precizat directorul general al TransFonD, Emil Iota Ghizari.
Volumul operatiunilor inregistreaza o crestere constanta, insa SEP, unul dintre cele mai moderne si performante sisteme de acest tip din Europa, poate face fata unui volum de sapte ori mai mare decat cel inregistrat in prezent si poate fi extins in continuare.
In opinia economistului-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, implementarea SEP a adus patru avantaje principale pentru clientii bancilor – reducerea comisioanelor, scurtarea timpului de procesare, siguranta tranzactiilor si pregatirea sistemului pentru interconectarea cu sistemul european.
Comisioanele au scazut pentru platile de mare valoare de la 300.000 ROL la 150.000 ROL pe operatiune, iar pentru platile de mica valoare de la 22.000 ROL la 11.000 ROL. De asemenea, platile de mare valoare sunt efectuate in timp real, cele de mica valoare intr-un interval de la cateva minute la cateva ore, iar sistemul este impenetrabil pentru cei care ar vrea sa profite de eventualele sale slabiciuni.
Presedintele HVB Bank, Dan Pascariu, a mentionat ca, dupa 1990, o plata intre clientii a doua banci diferite din orase diferite putea sa dureze si trei saptamani si ca, din aceasta cauza, o mare parte din plati ocoleau sistemul bancar, multi comercianti preferand plata cash, iar banii fiind trimisi cu masina sau cu trenul.
El a precizat, de asemenea, ca, daca se ia in calcul maximul istoric si nivelul cursului de schimb al monedei nationale, comisioanele pentru operatiuni au fost reduse cu o treime.
La randul sau, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor /ARB/, Radu Gratian Ghetea, s-a referit la pasii parcursi de sistemele de plati in Romania si la introducerea sistemului de decontare pe suport de hartie, la 1 aprilie 2005, care a functionat pana la inceputul anului 2005, din cauza ca nu au fost gasite solutii nici de catre banca centrala, nici de catre bancile comerciale.
Ghetea a explicat aceste intarzieri prin faptul ca, in perioada 1997-1999, sistemul bancar romanesc a fost traversat de crize puternice.
Presedintele ARB a apreciat ca SEP reprezinta cel mai complex, mai lung, dar si cel mai performant proiect al sistemului bancar romanesc si Romania are in prezent unul dintre cele mai performante sisteme de plati din lume.
"Proiectul este complet incheiat, dar ne gandim sa-l dezvoltam si la instrumentele de debit – cecuri, cambii, bilete la ordin", a spus directorul general al TransFonD, Emil Ghizari. Aceste instrumente sunt in prezent compensate tot pe suport de hartie si ar urma sa "migreze" spre prelucrarea electronica.
Implementarea SEP in 2005 a generat si aprecierile pozitive ale Comisiei Europene /CE/ referitoare la evolutiile pozitive inregistrate in sectorul bancar. De altfel, realizarea SEP a fost finantata de Uniunea Europeana /UE/ prin programul PHARE cu 8,4 milioane euro, fiind unul dintre cele mai mari proiecte de constructie institutionala, progresele in acest domeniu fiind atent monitorizate de expertii CE

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *