Sub sloganul "Standard Euro la preturi romanesti", grupul Rompetrol a lansat, ieri, o gama completa de carburanti ecologici, ai caror parametri de calitate corespund in totalitate standardelor europene. Astfel, incepand din aceasta luna, in cele 50 de benzinari ale companiei, precum si in cele 100 de statii de distributie din tara se vor comercializa, la aceleasi preturi ca cele practicate in prezent, carburanti Premium E Plus, Euro Standard fara plumb, Euro Plus fara plumb, Euro Super 98 fara plumb, Euro Motorina si Euro Super Motorina.
Toti acesti carburanti ecologici sunt calitativ superiori, fiind tratati cu aditivi care asigura curatenia motorului, scad procentul de gaze toxice eliminate in atmosfera si, nu in ultimul rand, micsoreaza consumul. "Pana in acest moment, pe piata romaneasca nu s-au vandut asemenea carburanti. Insa, incepand din 2005, in vederea integrarii, Romania va trebui sa aiba capacitatea de a se ridica la standardele impuse de piata europeana a produselor petroliere. Noi am atins deja acel nivel de calitate si performata. In prezent, pornind de la trei statii si o rafinarie depasita tehnic, am ajuns sa producem carburanti cu o calitate superioara, ce respecta suta la suta standardele europene", a declarat Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol. O data cu lansarea campaniei de promovare a noilor carburanti, Rompetrol a lansat si noul simbol al companiei, roata fiind inlocuita cu o floare.
Cifra de afaceri va depasi 1,35 miliarde USD
Potrivit presedintelui Rompetrol, anul acesta, datorita calitatii produselor precum si a preturilor competitive, cifra de afaceri a grupului va ajunge la 1,35 miliarde de dolari, cu 350 milioane de dolari mai mult fata de anul precedent. In primul trimestru al acestui an, grupul a inregistrat un venit brut de 291 milioane de dolari, valoare dubla fata 2002. Din totalul veniturilor, aproximativ 180 milioane de dolari reprezinta exporturile catre Moldova, Bulgaria si Serbia. De asemenea, valoarea profitului operational obtinut de Rompetrol este de 11 milioane de dolari, dubla fata de nivelul bugetat. Potrivit oficialilor companiei, aceasta crestere este determinata atat de valorile scazute ale costurilor de prelucrare, a preturilor practicate pentru produselor petroliere exportate, precum si a procesarii unor titeiuri mai ieftine. "Ne propunem ca, pana la sfarsitul anului 2004, sa ajungem cel mai mare distribuitor de carburanti de pe piata, paralel cu cresterea cifrei de afaceri. Nu ne propunem sa crestem si cota de piata. Rompetrol isi va mentine o cota de 25-28% din piata interna a carburantilor si isi va dezvolta activitatile in regiune", a adaugat Dinu Patriciu.
Datoriile catre stat, convertite in actiuni
Referindu-se la datoriile grupului, presedintele grupului Rompetrol a aratat ca este dispus ca acestea sa fie transformate in actiuni. "Nivelul datoriei grupului, in contul rafinariei Petromidia, este de 325 milioane de dolari. Suntem dispusi sa facem un compromis cu Ministerul Finantelor Publice pentru transformarea acesteia in actiuni, iar statul ar urma sa detina o participatie de pana la 35% din capitalul social al Petromidia", a afirmat Patriciu. El a mai spus ca doreste ca ponderea datoriei in cifra de afaceri a Petromidia sa scada de la 30% la 15%. Grupul a achitat, in primul trimestru, impozite si taxe catre bugetul de stat in valoare de circa 65 milioane de dolari.
Have something to add? Share it in the comments.