Stiri si noutati

Rompetrol poate ieftini carburantii cu peste 3.000 lei, daca statul ii acorda sprijin

Claudia Botezatu

Intalnirea de ieri dintre reprezentantii companiilor petroliere din Romania si presedintele Traian Basescu s-ar putea lasa cu o ieftinire spectaculoasa a carburantilor. Deja, presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, a anuntat o posibila scadere a preturilor cu 8-9%, in cazul in care autoritatile statului vor lua in considerare cateva propuneri venite din partea companiei pe care o detine si care stau, aproape integral, la mana statului. Practic, benzina ar putea fi, astfel, cu peste 3.000 lei mai ieftina.

Patriciu a spus ca o prima solutie prezentata in cadrul intalnirii este operarea de catre Rompetrol Rafinare a conductelor dintre Midia si Constanta, ceea ce ar elimina costurile suplimentare determinate de pierderile si furturile de petrol inregistrate pe acest traseu. De asemenea, seful Rompetrol a afirmat ca pentru reducerea preturilor este necesara micsorarea costurilor de transport si distributie a energiei la un nivel comparabil cu cel din UE. In prezent, pretul practicat pe piata europeana este de 2-2,5 euro/MW, in timp ce in Romania acesta se ridica la 13 dolari/MW. Seful Rompetrol mai considera ca trebuie luate masuri privind egalizarea accizelor la benzina si motorina, intarirea normelor de autorizare a depozitelor fiscale si combaterea evaziunii fiscale.

Petrom, fortata sa ieftineasca

Dinu Patriciu nu a fost singurul reprezentant al companiilor petroliere prezente ieri la intalnirea pe care Basescu a convocat-o cu scopul ca acestia sa vina cu solutii pentru ca vanzarile de produse petroliere in plan intern si la export, precum si preturile sa tina seama de faptul ca Romania este o tara cu resurse de titei cu un cost scazut la extractie. Numai ca reprezentantii Petrom, Lukoil si Rafo s-au aratat rezervati in a face declaratii referitoare la rezultatul intalnirii cu seful statului.

Nici Traian Basescu nu s-a aratat mai dornic de a face declaratii presei. Intr-un comunicat remis de Palatul Cotroceni se arata ca "presedintele a apreciat atitudinea pozitiva a companiilor petroliere in abordarea problemelor interne generate de cresterea preturilor la titei pe piata internationala?. "Presedintele Basescu a salutat propunerile societatilor petroliere, exprimandu-si increderea ca acestea vor fi analizate de Guvern?, mai precizeaza comunicatul.

Declaratiile lui Patriciu vor influenta piata

Declaratia-soc a presedintelui Rompetrol ar putea avea influente puternice pe piata petroliera. Daca Rompetrol poate face aceasta oferta de a iefini carburantii cu peste 3.000 lei, in conditiile in care rafineaza numai titei din import – care este mult mai scump decat cel intern – atunci Petrom, care lucreaza in proportie de 80% cu petrol din rezerva nationala, ar putea sa reduca si mai mult preturile. Acest lucru dovedeste, de altfel, ca Petrom a tinut preturile ridicate in mod nejustificat.

De cand a fost preluata de OMV, Petrom a majorat preturile succesiv, fapt care a dus la o crestere de peste sase ori a profitului companiei. Chiar daca prelucreaza cu preponderenta titei romanesc ieftin, Petrom justifica fiecare scumpire prin faptul ca au crescut cotatiile pe piata mondiala a titeiului.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *