Stiri si noutati

Rusia va creste pretul gazului pentru Bielorusia la peste 180 dolari mia de metri cubi, din 2007

“”>Rusia se pregateste sa livreze gaze naturale Bielorusiei la un pret cuprins intre 180 dolari si 200 dolari mia de metri cubi, din anul 2007, a anuntat un demnitar rus, citat de RIA Novosti.
Ministrul rus al dezvoltarii economice si comertului, Andrei Dementiev, a raspuns in privinta acestui aspect printr-o scrisoare adresata Dumei de Stat, camera inferioara a Parlamentului rus.
Pretul de baza pentru anul viitor va fi calculat cu o formula analoaga celei adoptate pentru livrarea de gaze naturale Ucrainei, pretul de baza fiind inmultit cu un indice relativ la schimbarea preturilor la resursele energetice din tarile Europei Occidentale, tinand cont de absenta taxelor vamale pentru Bielorusia, a explicat ministrul citat.
Rusia tranziteaza in prezent prin Bielorusia aproximativ 40 miliarde de metri cubi de gaze naturale, din care 21 miliarde prin gazoductul Iamal-Europe. Bielorusia percepea, la finele anului trecut, o taxa de tranzit de 0,75 dolari pe mia de metri cubi pentru gazul tranzitat prin reteaua Beltransgaz si 0,46 dolari pentru gazul tranzitat prin reteaua Iamal-Europe.
Gigantul rus al gazelor naturale a devenit proprietarul tronsonului gazoductului Iamal-Europe, prin care se tranziteaza peste 50 la suta din gazele naturale exportate, in plus, obtinand concesiunea – pe termen lung – a terenului ocupat de gazoduct.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *