Stiri si noutati

S-a dat startul cumparaturilor prin card in primele trei magazine virtuale

Bancile au promovat anul trecut instrumentele electronice de plata, iar in prezent poate fi sesizata tendinta de schimbare a modalitatii in care se folosesc cardurile, care sunt utilizate si pentru a efectua plati, a declarat, ieri, ministrul tehnologiei informatiei, Dan Nica, la sesiunea tematica dedicata dezvoltarii infrastructurii in Romania, din cadrul celei de a VI-a Mese Rotunde cu Guvernul Romaniei, organizate de "The Economist". Romanii detin in prezent aproximativ 5 milioane de carduri valide. In anul 2003, piata a crescut cu 25%, in timp ce volumul tranzactiilor s-a majorat cu mai mult de 50%. "Decizia recenta a Grupului pentru Tehnologia Informatiei de a se aplica o reducere intre 2% si 5% pentru produsele si serviciile achizitionate cu plata prin mijloace electronice va stimula cu siguranta platile electronice, cu rezultate inclusiv in privinta diminuarii economiei subterane", a mai spus Nica.

Un numar de 16 banci emit carduri, reteaua nationala de bancomate are 2.600 de unitati, iar cifra POS-urilor s-a triplat anul trecut, ajungand la 9.300. In prezent, din cele 38 de institutii bancare, 23 ofera 31 de instrumente de plata cu acces la distanta, auditate din punct de vedere al securitatii sistemelor informatice, oferind 15 solutii de Internet Banking, 14 de Home Banking, respectiv doua de Mobile Banking.

Plati la trei magazine virtuale

Trei magazine virtuale, Farmaline.ro, Novatravel.ro si Tourneo.ro, au efectuat, cu ajutorul sistemului instalat la RomCard si prin intermediul celor trei banci incluse in sistemul 3D Secure, BCR, Banca Tiriac si Raiffeisen Bank, primele tranzactii in timp real, a declarat directorul general Romcard, Marin Mitroi. Cele trei site-uri au fost testate 3-4 saptamani, iar prima tranzactie reala a fost efectuata pe 20 martie. "De acum va dura o saptamana intre semnarea contractului cu banca si pana cand comerciantul va intra in sistem. Fiecare dintre bancile mentionate mai sus au liste cu comercianti doritori, iar procesul de inrolare a acestora in 3D Secure este in plina desfasurare. Speram ca, pana la sfarsitul acestui an, sa avem cel putin 200 de magazine virtuale in Romania", a afirmat Mitroi.

Tranzactiile sunt securizate

Sistemul 3D Secure permite efectuarea de cumparaturi on-line cu orice card emis sub licenta Visa sau MasterCard, inclusiv cele de debit de tip Electron si Maestro, din toate magazinele inregistrate in sistemul 3D Secure. Procesul de autentificare a cardului se face pe baza codului de securitate cunoscut numai de posesor si se desfasoara numai pe serverele VISA sau MasterCard. Sistemele 3D Secure, MasterCard SecureCode si Verified by VISA permit adaugarea la contul cardului a unui cod secret care va proteja posesorul impotriva folosirii neautorizate a cardului pe care-l detine atunci cand cumpara online din magazinele afiliate. MasterCard si VISA garanteaza atat identitatea comerciantului virtual, cat si a posesorului de card, astfel incat acesta este singurul care poate efectua tranzactia. Pretul produselor achizitionate este mai mic decat cel din magazine cu circa 5%, cumparatorul platind insa livrarea produsului, 25.000 lei, potrivit reprezentantului unuia dintre cele trei magazine.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *