Stiri si noutati

S-a facut dreptate: VanGoethem a primit o scrisoare de mustrare

Scandalul din jurul procesului lui Cristopher VanGoethem continua, sentinta provocand indig-narea generala a romanilor. Mai mult, Curtea Martiala de la baza Quantico a confirmat decizia juratilor, precizand ca militarul nu va primi decat o mustrare scrisa. Cum este si firesc, opinia publica din tara noastra cauta, in acest moment, motivele pentru care instanta a putut sa il considere pe puscasul marin nevinovat, in situatia in care au existat foarte multi martori care au vazut accidentul, iar dovezile sunt relevante.

 Taximetristul se disculpa

Unul dintre personajele importante din acest caz, soferul taximetrului in care se afla Teo Peter, Marian Chiru, a declarat ca nu a fost vreodata citat oficial in acest caz. El a spus ca singurul contact pe care l-a avut cu autoritatile americane a fost in momentul in care "un procuror american si un translator de la ambasada au venit si m-au intrebat, cu jumatate de gura, daca vreau sa merg la proces. Le-am spus ca nu, si asa a ramas". In replica, presedintele Romaniei a declarat ca nu poate sa nu observe ca un roman nu a vrut sa mearga in SUA pentru a fi martor la procesul lui VanGoethem, apreciind ca a fost si o lipsa de comunicare a autoritatilor.

Statul roman se implica in acest caz

Guvernul si-a a reiterat, la sfarsitul saptamanii trecute, disponibilitatea de a asista financiar familia lui Teo Peter, pentru angajarea unei case de avocati in Statele Unite, in cazul in care aceasta va decide sa conteste decizia curtii militare americane in cazul VanGoethem. In acest sens, premierul i-a primit, la Palatul Victoria, pe fiul, fratele si varul basistului de la formatia Compact, pentru a discuta despre situatia creata odata cu decizia Curtii Martiale din SUA. Un apel in cazul VanGoethem ar fi fost posibil doar daca puscasul marin ar fi primit o pedeapsa mai drastica, iar posibilitatile ca familia sa declanseze impotriva lui un proces pentru despagubiri sunt limitate, afirma avocatul american Eugene R. Fidell, expert in drept militar penal al SUA.

A scapat de acuzatiile grave

Cristopher R. VanGoethem a fost pus sub acuzare in SUA pentru omor prin imprudenta, adulter, fals in declaratii oficiale si obstructionarea actului de justitie, pentru accidentul din 4 decembrie 2004 produs la Bucuresti si soldat cu moartea lui Teo Peter. Militarul a fost achitat pentru uciderea din culpa si pentru adulter, juriul considerand, paradoxal, ca se face vinovat de declaratii oficiale false in fata anchetatorilor si de obstructionarea justitiei.
Alexandru Stancu

Sursa:Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *