Stiri si noutati

Sa fumati bine! Tigarile se vor scumpi cu 55%, in acest an

Tigarile din productia interna se vor scumpi cu pana la 55% in acest an, in urma cresterii accizelor si a introducerii taxei pe viciu. Reprezentantii producatorilor de profil spun ca acest fapt va duce la cresterea contrabandei cu 13%. Contrafacerile cu tutun gauresc anual bugetul cu 140 milioane de euro Tigarile se vor scumpi cu pana la 55% in acest an In Romania, contrabanda reprezinta 10% din piata tigaretelor, respectiv 140 milioane de euro, nivel in crestere din cauza scumpirii continue a acestor produse. Astfel, in acest an, tigarile din productia interna se vor scumpi cu 35-55%, situatie care va conduce la orientarea unei parti a cosumatorilor catre piata neagra. Producatorii spun ca, pana la finele anului, contrabanda cu tigarete va creste pana la 13%.

Prima majorare a pretului va fi generata de introducerea taxei pe viciu, de 10 euro /1.000 tigarete, cel mai probabil din aceasta luna. O noua crestere de pret va avea loc de la 1 iulie, când acciza pentru tutun va creste. In prezent, acciza la tutun este de 22 euro /1.000 tigarete, nivel care va fi majorat, pana in 2009, la 64 de euro/1.000 tigarete. Producatorii interni se tem ca din aceasta cauza, fumatorii se vor orienta catre tigarile de contrabanda sau contrafacute, cu atat mai mult, cu cat in tarile vecine Romaniei, mai putin Ungaria, pachetul costa de trei ori mai putin ca la noi. Diferenta de pret dintre un pachet de tigari produs si comercializat în mod legal si unul de contrabanda depaseste 25%. In plus, autoritatile spun ca fac cu greu fata situatiei, data fiind amploarea in crestere a fenomenului. Astfel, comisarul general al Garzii Financiare, Adrian Cucu, a recunoscut ca institutia pe care o conduce „nu are forta necesara sa poata monitoriza segmentul sau de activitate“, dar atrage atentia ca retelele de contrabanda cu tigari au sprijinul consumatorilor care nu au posibilitatea de a achizitiona tigari la pretul pietei. „Pentru realizarea unei activitati eficiente ar trebui ca în orice centru comercial sa existe echipe abilitate sa intervina în momentul în care sesizeaza neregularitati“, spune seful Garzii Financiare. La randul sau, Liviu Tache ,reprezentantul Autoritatii Nationale a Vamilor, declarat ca „este clara o amplificare si o diversificare“ a fenomenului, in timp ce se constatata la cei implicati capacitatea de a „specula abil“ legislatia. Oficialul ANV a mai atras atentia asupra faptului ca retelele de contrabanda incearca sa-si atraga de partea lor persoane cu functii de conducere apartinand institutiilor cu atributii de control. „Romania se transforma incet, dar sigur, dintr-o tara de tranzit intr-una de destinatie a marfurilor tranzitate ilicit“, a mai declarat Liviu Tache. Un exemplu al acestui fenomen la nivel regional l-a oferit chestorul principal de politie Alexandru Ionas. Astfel, in 2004, Centrul Regional de Combatere a Criminalitatii al SECI a confiscat, intr-o operatiune regionala de combatere a traficului de tigari, 150 tone de tigari contrafacute sau transportate ilegal – 10% din cele tranzactionate în zona.

 Contrafacerile la alcool, crestere anuala de 6%

Gilda Lazar, corporate affairs Director în cadrul JTI International România, a declarat ieri, la un seminar organizat de Finmedia, ca in ultimul timp se manifesta o crestere a contrabandei pe segmentul tigarilor ieftine, o data cu micsorarea diferentei de pret între cele mai scumpe si cele mai accesibile astfel de produse. In cazul alcoolului se constata o crestere a contrafacerii bauturilor spirtoase cu circa 6% pe an. Peter Imre, director corporate affairs la Philip Morris, a propus Guvernului controlul prin licentierea întregului lant economic, de la producatori si pâna la vânzatorii cu amanuntul a tigarilor. „Din 2007, câteva din punctele vamale ale României vor disparea, iar România ar putea sa angajeze cei aproximativ 3.000 de vamesi care vor ramâne fara loc de munca în institutii si organisme de combatere a contrabandei“, a mai spus Imre.

"Retelele de contrabanda cu tigari au sprijinul consumatorilor care nu au posibilitatea de a achizitiona tigari la pretul pietei. " Adrian Cucu, seful Garzii Financiare
Carmen Neacsu
Sursa: Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *