Stiri si noutati

Salariatii BCR vor putea cumpara actiuni ale bancii la valoarea nominala

Angajatii BCR ar putea cumpara actiuni la un pret egal cu valoarea lor nominala, negocierile de vanzare a pachetului de 8% din capitalul urmand sa inceapa dupa ce Asociatia Salariatilor bancii va inainta o oferta Comisiei de Privatizare, au declarat surse din APAPS, citate de Mediafax.

"Daca a fost posibil in cazul altor banci, nu vad de ce salariatii BCR nu vor putea cumpara actiuni la valoarea lor nominala. Oricum, negocierile vor merge foarte repede, pentru ca se doreste incheierea cat mai rapida a acestei a doua etape din procesul de privatizare", au precizat sursele citate.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC) au semnat la sfarsitul anului trecut acordul de preluare a 25% din actiunile BCR. Cele doua institutii financiare au oferit un pret de 222 milioane de dolari si au renuntat la dividendele aferente anului 2003, care s-ar fi putut ridica la cel mult 40 milioane de dolari.

In aceste conditii, BERD si IFC au platit pe o actiune BCR intre 1,13 dolari si 1,32 dolari, adica intre 36.000 lei si 41.600 lei.

Valoarea nominala a unei actiuni este de 10.000 de lei, reprezentand un castig semnificativ pentru angajatii BCR.

In ultima perioada, mai multi analisti anticipeaza o incercare a autoritatilor romane de a grabi ultima faza a privatizarii BCR, vanzarea catre un investitor strategic. Aceasta optiune, spun surse din piata, ar veni sa compenseze un eventual esec al privatizarii Petrom, conditie impusa atat de institutiile financiare internationale, cat si de Comisia Europeana.

APAPS pregateste vanzarea actiunilor

Autoritatea pentru Privatizare va invita, in aceasta saptamana, Asociatia Salariatilor BCR sa cumpere pana la 8% din actiunile bancii, operatiune care reprezinta cea de-a doua etapa a procesului de privatizare. Actiunile vor fi vandute prin negociere directa cu Asociatia Salariatilor bancii, constituita din membri ai Consiliului de Administratie, angajati si pensionari care au avut ultimul loc de munca la BCR. Potrivit APAPS, procesul de privatizare a celei mai mari banci din Romania va fi finalizat pana la sfarsitul anului 2006, perioada in care se va incerca identificarea unui investitor strategic puternic care sa participe la aceasta operatiune.

Banca a obtinut, anul trecut, un profit net estimat de peste 160 de milioane de dolari, apropiat de nivelul raportat pentru 2002, cand rezultatul net s-a ridicat la 164 milioane de dolari.

Capitalul social al BCR se ridica la 7.924 de miliarde de lei si este impartit in 792.488.750 actiuni a cate 10.000 de lei fiecare.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *