Stiri si noutati

Salariile bugetarilor vor creste cu 3% peste rata inflatiei in 2004

Carmen Neacsu

In urma discutiilor dintre reprezentantii Executivului si cei ai Fondului Monetar International, s-a luat decizia ca, in 2004, salariile bugetarilor sa fie majorate, in termeni reali, cu numai 3%, fiind preconizate a se opera doua cresteri salariale.

Lefuri mai mari cu 6% de la 1 ianuarie

Prima crestere va avea loc de la 1 ianuarie 2004, cand salariile de baza a personalului bugetar se vor majora cu 6% fata de luna decembrie a.c.. Urmatoarea majorare va avea loc abia la 1 octombrie 2004, cand salariile de baza vor creste cu 6% fata de nivelul din septembrie. Proiectul de lege privind cresterile salariale ce se vor acorda personalului din sectorul bugetar, care reuneste reglementarile actuale privind salarizarea personalului contractual si ale functionarilor publici si care a fost avizat de MFP, modifica unele prevederi existente, in vederea punerii lor de acord cu cele din Codul Muncii.

Astfel, de plata orelor suplimentare (75% pentru primele doua ore fata de 50% cat era prevazut pana la intrarea in vigoare a Legii 53/2003) urmeaza sa beneficieze si persoanele cu functii de conducere, iar pensionarii pentru limita de varsta care se reangajeaza vor beneficia de sporul de vechime corespunzator vechimii in munca dobandita pentru intreaga activitate.

Salariul de merit, la inceputul anului

De asemenea, se propun si introducerea functiei de asistent-sef, ca si acordarea unei indemnizatii de conducere pentru unele functii din unitatile de cultura, respectiv pentru cele de dirijor, concert-maestru, solist concertist, solist instrumentist, dirijor cor academic. Acestia vor primi o indemnizatie de conducere in limita maxima de 15% din salariul de baza. Proiectul de act normativ mai propune ca durata minima a concediului de odihna sa fie de 20 de zile lucratoare, iar la determinarea indemnizatiei de concediu de odihna sa se ia in calcul si toate sporurile acordate personalului. La inceputul anului, ordonatorii de credite pot acorda, pentru maximum 15% din numarul total al personalului contractual, un salariu de merit lunar, reprezentand maximum 15% din salariul de baza, care face parte din acesta si constituie baza de calcul pentru sporuri si alte drepturi ce se acorda in raport cu salariul de baza. In plus, ordonatorii de credite mai pot acorda premii lunare in limita a 2% din cheltuielile cu salariile. Proiectul de lege mai propune ca, incepand cu anul 2005, cresterile salariale ale personalului din sectorul bugetar sa fie aprobate prin hotarari de Guvern.

Salariul minim – 2,8 milioane de lei

Nivelul minim al salariului de baza minim brut pe tara va fi majorat, de la 1 ianuarie 2004, la 2,8 milioane de lei. Aceasta crestere de 12% a nivelului salariului minim este convenita cu FMI, la capitolul de politica salariala al ultimului memorandum parafat cu acest organism financiar international.

Se apreciaza ca aceasta majorare va duce la cresterea usoara a castigului salarial la circa 1,3 milioane de salariati. Numai pentru cei circa 37.000 de salariati din sectorul bugetar, cheltuielile suplimentare ce vor fi suportate de bugetul de stat insumeaza 162 miliarde de lei pe intreg anul viitor.

Avand in vedere ca in 2004 durata medie lunara a timpului de munca determinata in conditiile legii este de 172 de ore, unui salariat remunerat la nivelul salariului minim ii revine pe ora 16.279 de lei.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *