Stiri si noutati

SAPARD a incheiat contracte de finantare pentru 65 la suta din fondurile disponibile in 2005

Agentia SAPARD a angajat doar 65 la suta din fondurile anuale destinate programului de preaderare pentru agricultura, fiind contractate 642 milioane euro din cele aproape 990 milioane euro diponibile in 2005, potrivit unei declaratii a consilierului pentru promovare din cadrul SAPARD, Gabriel Garban, citat de Radio Romania Actualitati.

" Avem in acest moment alocari cumulate in valoare de 986 de milioane de euro, pentru aceasta suma de bani fiind deja contractata o suma de 642 de milioane de euro. Deci, asta ar insemna ca 65 la suta din aceasta suma este deja angajata in contracte", a explicat Gabriel Garban.

Pana in acest moment, au fost platite efectiv in jur de 340 de milioane de euro.

Conform reprezentantului SAPARD, agricultura romaneasca nu poate sa absoarba fondurile Uniunii Europene, cu toate ca banii pentru infrastructura au fost cheltuiti in totalitate, iar vreo 70 de milioane de euro vor fi realocati pentru acoperirea pagubelor provocate de inundatii.

"Componenta de infrastructura este un succes al programului SAPARD. In schimb, agricultura putem sa spunem ca inghite mai greu fondurile SAPARD", a spus Garban.

Faptul ca agricultura nu reuseste sa atraga fonduri SAPARD este o problema mai ales ca in 2006 vor trebui cheltuite fonduri SAPARD in valoare de 600 milioane euro.

Reprezentantii agentiei au adus noi imbunatatiri programului pentru a creste astfel gradul de absorbtie a fondurilor, in special pe agricultura.

Astfel, a fost schimbat raportul cofinantarii, astfel incat beneficiarul sa contribuie doar cu un sfert din valoarea proiectului in special pe agricultura si nu cu jumatate si s-a introdus posibilitatea ca acesta sa garanteze cu investitia care se va realiza prin SAPARD si de a primi astfel un credit de la banca.

"Suntem la mijlocul programului SAPARD, lansat efectiv in 2002. Din pacate, programul a inceput efectiv in 2002, deci trebuie sa facem eforturi pentru a recupera cei doi ani de intarziere pana in 2006", a reliefat reprezentantul SAPARD.

Totusi, programul nu reuseste sa acopere necesitatile taranilor cu gospodarii de subzistenta, pentru ca acestia nu isi permit sa acceseze fondurile SAPARD, chiar si dupa ce programul a suferit modificari tocmai pentru a fi mai atractiv din punct de vedere financiar.

"Din pacate, trebuie sa recunoastem ca SAPARD nu se adreseaza taranului cu o vaca si jumatate de hectar sau cu o gospodarie de subzistenta", a conchis Gabriel Garban.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *