Stiri si noutati

Sapte companii strategice pun osul la dinamizarea pietei de capital

Carmen Neacsu

Incepand cu cel de-al doilea trimestru al anului viitor, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) vor fi listate pachete de actiuni cuprinse intre 5% si 15% din capitalul social detinut de stat la sapte companii din domeniile energetic si transporturi. Acest proces se va finaliza in decembrie 2006, cand, de altfel, vor fi listate actiunile oferite la patru dintre aceste societati.

Transelectrica, prima pe lista

Oferirea spre tranzactionarea la bursa a pachetelor de 5% din actiunile Transelectrica, Transgaz si Romgaz, a 10% de la Electrica Transilvania si Electrica Muntenia, precum si 15% din pachetul detinut de stat la CN "Administratia Porturilor Maritime" Constanta si CN "Aeroportul International Henri Coanda" Bucuresti face parte din programul multianual al Guvernului, "O Piata Puternica", lansat ieri la sediul BVB. "Listarea acestor companii de stat la bursa va contribui semnificativ la dimanizarea pietei de capital, prin cresterea lichiditatii si a capitalizarii pietei bursiere cu circa 20%", declarat Sergiu Oprescu, presedintele Comitetului BVB. Procedurile de evaluare si selectie a consultantilor demareaza in cazul companiilor din sectorul energetic, in ultimul trimestru al anului in curs. Prima societate listata va fi Transelectrica, pentru care oferta publica va fi lansata in trimestrul al doilea din 2005, urmata in trimestrul al IV-lea de Electrica Muntenia si Electrica Transilvania. CN "Administratia Porturilor Maritime" Constanta si Transgaz vor fi listate in trimestrul I 2006, respectiv in trimestrul al II-lea 2006.

Actiunile ultimelor doua societati vor fi tranzactionate incepand cu trimestrul al IV-lea 2006.

Capitalul social cumulat al celor sapte companii este de circa 20.000 miliarde de lei, iar cifra de afaceri depaseste 48.000 miliarde de lei. Premierul Adrian Nastase, prezent la lansarea programului, a precizat ca exista posibilitatea ca statul sa vanda si alte pachete de actiuni detinute la aceste societati pe piata bursiera, in cazul in care rezultatele tranzactionarii vor fi pozitive.

Dobanzile trebuie sa stimuleze creditarea

Programul amintit mai prevede si tranzactionarea titlurilor de stat la BVB din septembrie-octombrie 2004, crearea pietei de obligatiuni ipotecare (care va avea ca rezultat scontat cresterea pietei creditului ipotecar) si intarirea guvernantei corporatiste. La aceasta se adauga masurile de stimulare a cererii, prin introducerea treptata a fondurilor private de pensii (dupa 1 ianuarie 2006) si adoptarea de catre Parlament a proiectului de lege privind piata de capital. "Speram ca textul Legii privind piata de capital sa nu fie masacrat la Parlament, dupa ce a trecut de furcile caudine de la Bruxelles", a spus Nastase, amintind ca proiectul legislativ a fost elaborat impreuna cu reprezentantii Comisiei Europene. Nivelul capitalizarii bursiere, situat, la 21 mai a.c., la 4,878 miliarde euro, este considerat mic de catre ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, care se arata insa optimist in ceea ce priveste efectele programului asupra dinamizarii pietei. "Guvernul sprijina dezvoltarea pietei de capital, o activitate care a ramas in urma din cauza problemelor din economia reala si a lipsei personalului specializat. Piata de capital poate fi un barometru al economiei de piata functionale", a spus Nastase. Punctand importanta creditarii, premierul a aratat ca este necesar ca politica de investitii sa fie sprijinita si de catre bancile comerciale, prin reducerea costurilor aferente imprumuturilor.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *