Stiri si noutati

Scaderea dobanzilor ii alunga pe micii depunatori

Marius Guta

Influenta politicului asupra economicului isi arata primele urmari nefaste

Sistemul bancar autohton se confrunta, in ultimul timp, cu o tendinta generala de scadere a dobanzilor. Potrivit analistilor economici, acest fenomen este unul artificial, iar fortarea reducerii dobanzilor va duce la "evaporarea" economiilor populatiei. Ca urmare, va avea de suferit si activitatea de creditare, in numele careia s-au facut aceste reduceri. In plus, scaderea dobanzilor la depozite, practicata in ultima vreme de aproape toate bancile, i-a nelinistit pe micii depunatori, care sunt nevoiti sa-si reorienteze banii catre alte forme de economisire.

"Minim istoric" – 18%

In momentul de fata, dobanzile practicate de sistemul bancar autohton, atat la depozite, cat si la credite, au ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 10 ani. Rand pe rand, bancile comerciale au scazut dobanzile, astfel incat acum s-a ajuns practic la o limita a interesului populatiei fata de acest tip de economisire. Concret, dobanzile sunt cuprinse intre un minim de 18% pe an, la depozitele constituite pe o perioada de o luna si un maxim de 29% pe an, la depozitele constituite pe o perioada de 12 luni. Merita precizat faptul ca dobanzile cele mai mici sunt oferite de bancile cele mai puternice, iar dobanzile cele mai mari, de catre bancile mai slab cotate.

Imprumuturile – o povara

Evident, exista si o parte buna a acestui fenomen, dar, din pacate, aceasta se dovedeste mai mult teoretica, decat practica. Unii specialisti bancari sustin ideea ca reducerea dobanzilor la credite va determina un acces facil al populatiei la imprumuturi, stimulandu-se, astfel, consumul si, implicit, productia. Confruntata, insa, cu cruda realitate, aceasta teorie nu sta in picioare. Pentru cei mai multi dintre romani, contractarea unui credit bancar este similara cu inrobirea, in conditiile in care veniturile abia le ajung pentru a-si duce zilele de azi pe maine.

"Populatia se reorienteaza"

Primele efecte ale scaderii dobanzilor s-au facut deja simtite, in randul clientilor bancilor comerciale existand o stare de neliniste. "Oamenii se intereseaza de nivelul pana la care vor mai scadea dobanzile si vor sa afle ce instrumente alternative exista, care sa ofere o dobanda mai mare", ne-a declarat Antoaneta Radu, administrator de cont la BCR. Cele mai cautate sunt certificatele de depozit, intrucat acestea au dobanda fixa pe intreaga perioada pe care au fost constituite.

Acest fenomen al reorientarii atentiei populatiei catre instrumente financiare mai profitabile este confirmat si de catre analistii economici. "Daca nu va gasi ceea ce-si doreste in privinta plasarii economiilor si a obtinerii unui profit acceptabil, populatia nu va mai depune banii la banci si se va reorienta", considera reputatul analist economic Ilie Serbanescu.

"Fara depuneri, nu sunt nici credite"

Presiunea asupra scaderii dobanzilor a inceput de la cel mai inalt nivel. "Vom adopta, impreuna cu factorii responsabili din sistemul bancar, decizii stimulative in domeniul politicii dobanzilor, astfel incat accesul intreprinderilor la sursele de finantare sa fie mai larg", a afirmat, recent, premierul Adrian Nastase.

Ca o dovada a faptului ca nimic nu e intamplator, dobanzile au inceput sa scada, in ciuda puseului de autonomie manifestat de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Totusi, in pofida acestui succes aparent al politicului asupra economicului, efectele nu vor fi cele scontate. Diagnosticul a fost pus de catre Ilie Serbanescu: "Presiunea politica vizand scaderea dobanzilor pentru stimularea creditarii va duce la gonirea banilor din sistemul bancar, ceea ce va determina scaderea posibilitatilor de creditare". Cu alte cuvinte, daca dobanzile scad la comanda, oricum nu se obtine mare lucru. "Dobanzile trebuie sa scada o data cu inflatia, iar in momentul de fata, inflatia este de 30%", a conchis Ilie Serbanescu.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *