Stiri si noutati

Scandalul gazului rusesc

Romania a cerut Guvernului rus sa continue livrarea gazelor naturale in conditiile stabilite prin contractul semnat in noiembrie 2004, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului remis Rompres.
Intr-o scrisoarea oficiala catre autoritatile de la Kremlin, ministrul Economiei, Codrut ?eres, a precizat ca asteapta ca livrarea gazelor sa se deruleze in conditiile stabilite.
Ministrul Codrut ?eres a adresat o scrisoare oficiala autoritatilor ruse ca Romania asteapta sa primeasca in continuare gaze la presiune normala. Prin contractul semnat de autoritatile romane cu cele ruse, s-a stabilit ca pentru trimestrul I din 2006 pretul platit de tara noastra va fi de 285 de dolari pe mia de metri cubi de gaze naturale. In noiembrie 2005 s-a stabilit, conform contractului, majorarea pretului de la 252 dolari la 280 dolari/ mia de metri cubi, in primul trimestru 2006 si la 285 dolari in restul anului. Scumpirea nu a afectat foarte tare economia romaneasca, Romania importa gaz la preturi apropiate de cele ale statelor din Uniunea Europeana. De altfel, Gazexport, divizia de comert exterior a Gazprom, l-a asigurat pe Codrut ?eres ca livrarea gazelor va respecta termenele si conditiile prevazute in contract. Romania isi asigura 40 la suta din necesarul anual de gaze naturale prin importuri din Rusia, adica in jur de 3,5 miliarde de metri cubi de gaz.
Cu toate acestea, ministrul Codrut ?eres a anuntat un plan de rezerva pentru cazul in care Ucraina va reduce cantitatea de gaze furnizate tarii noastre. Astfel populatia nu va avea probleme de alimentare si se va reduce livrarea catre acei mari consumatori care pot folosi combustibili alternativi.
Conform conducerii Transgaz furnizarea gazelor din Ucraina se realizeaza la parametrii normali si nu sunt semnalate probleme la punctele de intrare in tara a conductelor pe teritoriul Romaniei. Sistarea livrarii de gaze din Rusia catre Ucraina ar afecta Romania numai daca autoritatile Ucrainiene inchid conductele de tranzit aflate in proprietatea Gazprom, producatorul rus de gaze naturale.
"In momentul de fata, sistemul de transport gaze naturale si distributie functioneaza la parametrii normali. Nu avem depresurizari, lipsa de presiune in sistem. Sigur ca in acest moment, la solicitarea dispeceratului Gazprom avem de-a face cu o reducere a cantitatii de circa 5 milioane de metri cubi pe zi din totalul gazelor importate de Romania din Rusia. Aceasta scadere, in conditiile actuale de temperatura, nu afecteaza in nici un fel nici consumatorul casnic si nici consumatorul industrial. Pentru marti, am convocat o intalnire la sediul dispecerului national cu producatorii pentru a face planuri daca aceasta situatie continua mai mult decat o saptamana – doua. Deocamdata avem gaze inmagazinate mai mult decat in 2005, circa 2,85 de miliarde de metri cubi inmagazinati in acest moment. Contractul cu Gazprom, la fel ca toate contractele incheiate pentru gaze, este pe termen lung. Practic la doua trimestre se renegociaza pretul, mai exact o ajustare a acestuia deoarece pretul este stabilit printr-o formula contractuala. Nu avem o problema cu importul gazelor naturale. Din cand in cand se ajusteaza pretul cum s-a intamplat si pentru 1 ianuarie 2006. Pentru Romania nu se pune problema care s-a pus in relatiile Rusiei cu Ucraina. Avem contracte stabile, cel care cumpara trebuie sa plateasca sau, in caz contrar, cel care nu livreaza plateste despagubiri. Cu alte cuvinte, suntem bine asezati in perspectiva contractelor. Consumatorul casnic nu are de ce sa se teama, iar pentru consumatorul industrial, daca aceasta criza va continua, mai mult decat o luna, trebuie sa pregatim unele masuri si aceasta se va face incepand de marti", a declarat ministrul Economiei si Comertului pentru un post de televiziune.
In noiembrie 2005, agentia RIA Novosti anunta ca Alexander Medvedev, presedinte adjunct la Gazprom si director general al filialei Gazexport, si Rainer Seele, membru in conducerea diviziei Wintershall a companiei BASF, au semnat un acord pentru a livra gaze naturale Romaniei pana in 2030. Conform sursei, vechiul contract expira in 2012. Livrarile vor avea loc prin intermediul WIEH, un consortiu al companiilor Gazprom -Wintershall, in care fiecare companie detine jumatate din actiuni si care este unul dintre furnizorii de gaze din Rusia agreati pe piata romaneasca.
Situatia actuala a survenit ca urmare a intreruperii, pe 1 ianuarie 2006, a livrarii de gaze pentru consumatorii ucrainieni de catre concernul Gazprom. Oficiali ai concernului Gazprom au anuntat ca de la 1 ianuarie 2006 vor asigura integral doar cantitatile destinate consumatorilor europeni. Decizia a fost luata dupa ce Kievul a acceptat doar partial oferta din 31 decembrie a presedintelui Putin, respectiv de a mentine vechiul pret de 50 de dolari/mia de metri cubi in trimestrul unu 2006, nu insa si majorarea acestuia la 220-230 de dolari de la 1 aprilie.
Conform unui comunicat remis de Radio Romania Actualitati, Gazprom a acuzat Kievul ca a urmarit in mod constient esuarea negocierilor si a anuntat ca Ucraina a inceput sa preleveze fara autorizatie gazele din conductele de tranzit spre Europa. Ucraina respinge aceste acuzatii, iar Ministerul de Externe de la Kiev a afirmat aseara ca livrarile catre Occident sunt asigurate de Ucraina din rezervele ei proprii. Ambele parti sunt gata sa faca apel la Curtea Internationala de Arbitraj. In replica la declaratiile presedintelui Iuscenko, citat de Radio Romania Actualitati, care a calificat pretul de 230 de dolari drept nerealist, Gazprom a declarat ca tari ca Bulgaria, Ungaria sau Romania platesc peste 250 de dolari, Ucraina insasi incheind cu Romania un contract de livrare la un pret de peste 250 de dolari. Duminica seara, Ministerul de Externe ucrainean a dat publicitatii o declaratie in care a acuzat Rusia de destabilizare a economiei ucrainene, actiuni iresponsabile si santaj la adresa consumatorilor de gaze din toate tarile a caror securitate este serios amenintata, ceea ce submineaza si autoritatea Rusiei ca partener sigur in sfera energetica chiar in /…/ in care Moscova detine presedintia G8, se arata in declaratie.
Decizia concernului Gazprom va afecta si alte state precum Austria, Germania, Slovacia, Ungaria, Georgia si pe termen lung Marea Britanie.
Aprovizionarea Austriei cu gaz rus tranzitand Ucraina s-a diminuat cu 18 la suta, ca urmare a neintelegerilor dintre Kiev si Moscova asupra pretului sau, a anuntat, duminica, agentia de presa austriaca APA. "Incepand de la ora 17.00 /16.00 GMT/, am constatat o reducere cu 18 la suta", a indicat Bettina Gneisz, purtator de cuvant al societatii austriece de gaz si petrol OMV.
La randul sau, Germania spera sa se ajunga repede la un compromis si la semnarea unui nou acord intre Ucraina si Gazprom pentru livrarea de gaze naturale consumatorilor ucraineni, a declarat vineri la Berlin un purtator de cuvant guvernamental, care insa a atras atentia ca Berlinul nu doreste sa joace rolul de mediator, transmite AFP.
Guvernul georgian a evocat recent, conform unui comunicat citat de AFP, posibilitatea de a vinde concernului rus Gazprom conductele sale de gaze pentru a obtine un pret preferential pentru livrarile de gaz pe urmatorii 25 de ani. Reprezentantul Gazprom in Georgia David Mortciladze a declarat la randul sau ca Tbilisi urmeaza sa trimita Gazprom, in primul trimestru al anului 2006, propunerile sale privind participarea concernului rus la privatizarea gazoductelor georgiene.
Conform purtatorul de cuvant al companiei ruse Gazprom, Serghei Kurpianov, citat de postul de radio Eho Moskvi, Rusia sustine ca diferendul legat de pretul gazelor livrate de Gazprom Ucrainei are o baza comerciala, si anume ca Ucraina nu doreste sa plateasca importurile de gaze la pretul pietiei, dar analistii sunt de parere ca, prin "inchiderea robinetului", Moscova sanctioneaza actuala conducere ucraineana pentru orientarea sa pro-NATO si pro-UE.
Concluzia majoritatii analistilor economici, citati de cotidianele europene, este ca "Europa se va confrunta cu o dificila criza economica in cazul in care cele doua tari nu vor ajunge la un compromis in viitorul apropiat".
Conform cotidianelor din Marea Britanie, scandalul gazului rusesc reaprinde discutia nucleara. Specialistii englezi apreciaza ca din 2020 se va baza in procent de 70 la suta pe gazul important din tari precum Rusia. "Decizia Moscovei de a taia gazele Ucrainei afecteaza si Anglia chiar daca nu imediat", a apreciat ministrul Energiei din Marea Britanie, citat de ziarele londoneze.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *