Stiri si noutati

Scheele: Romania trebuie sa construiasca autostrazi doar unde este necesar

Stefan Etves

Seful delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele (foto), a declarat, ieri, ca in Romania trebuie construite autostrazi doar unde este necesar. "Autostrada nu se justifica daca traficul ajunge numai la 5.000 de autovehicule pe zi. Un nivel de 15.000 de vehicule pe zi impune realizarea unei autostrazi", a afirmat Scheele. In opinia sa, tara noastra trebuie sa se concentreze pe reabilitarea si modernizarea drumurilor existente, intrucat aceste lucrari au costuri mai mici. Scheele a aratat ca modernizarea unui drum se ridica la circa 500.000 euro/km, in timp ce pentru constructia unui kilometru de autostrada, costurile se ridica la 3-5 milioane de euro/km.

Cat priveste inceperea lucrarilor de reabilitare a soselei Drobeta-Turnu Severin-Lugoj, Jonathan Scheele a precizat ca operatiunile vor fi amanate din cauza unor probleme legate de terenuri.

Fonduri ISPA pentru Coridorul IV

Jonathan Scheele a participat la semnarea unor contracte privind reabilitarea DN 6 pe tronsonul Bahna-Lugoj din cadrul coridorului IV paneuropean, cu o valoare de 62 milioane de euro. "Licitatiile pentru cele patru proiecte au fost organizate anul trecut. Am vrut sa asteptam semnarea acestor contracte pentru a fi siguri ca terenurile respective erau accesibile", a precizat Scheele.

Un alt contract, cu o valoare de 6,9 milioane de euro, a fost incheiat, ieri, pentru reabilitarea a patru poduri de cale ferata si constructia altor doua poduri pe ruta Bucuresti-Fundulea. Lucrarile necesita fonduri in valoare de 6,89 milioane de euro si vor fi realizate de firme autohtone.

Firmele romanesti, mai multe proiecte

Oficialul european a subliniat faptul ca firmele romanesti vor reusi sa castige in anii urmatori mai multe proiecte finantate de UE. In completare, ministrul transporturilor, Gheorghe Dobre, a solicitat firmelor castigatoare sa dea dovada de seriozitate si sa respecte termenele si calitatea lucrarilor. "Sper ca Uniunea Europeana sa continue finantarea proiectelor de infrastructura din Romania, inclusiv cele privind coridorul IV paneuropean", a mentionat ministrul de resort.

Dobre il contrazice pe Boc privind avansul pentru Bechtel

Ministrul transporturilor a contrazis, ieri, afirmatia presedintelui Partidului Democrat, Emil Boc, privind solicitarea unui avans anual de 300 milioane de euro de catre firma americana Bechtel, pentru lucrarile de constructie a Autostrazii Brasov-Bors. "Nu este adevarat. Este o clauza contractuala pe care o negociez", a spus Dobre, fara sa precizeze care este nivelul avansului stabilit in clauza respectiva. Ministrul transporturilor urma sa aiba, ieri, o intalnire cu conducerea Bechtel, dar si cu Emil Boc, pentru deblocarea contractului privind construirea Autostrazii Transilvania.

"Eu am cerut respectarea legislatiei din Romania. Punctele importante sunt nerespectarea prevederilor legale referitoare la avansuri si la scrisoarea de garantie", a mai afirmat Dobre.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *