Ajutoarele de stat acordate unor firme nerentabile determina cresterea taxelor pe care le platesc contribualibii, a declarat, ieri, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, in cadul conferintei "Dezvoltarea in continuare a capacitatii Consiliului Concurentei de a implementa aquis-ul comunitar in domeniul concurentei si ajutorului de stat". El a amintit ca bugetul de stat al Romaniei este limitat, iar domenii precum asistenta medicala sau invatamantul nu primesc fonduri suficiente. De asemenea, Scheele a afirmat ca, in unele cazuri, acordarea ajutoarelor de stat este legata de coruptie sau de "sprijinul politic". Totodata, el a subliniat necesitatea dezvoltarii unei culturi a competitiei pe piata autohtona, care va determina practicarea unor preturi mai mici la produse de o calitate mai buna.
Zonele defavorizate si libere vor primi ajutoare
Agentii economici din zonele declarate defavorizate sau libere vor primi, in continuare, ajutoare de stat, dar acestea vor fi acordate cu respectarea regulilor aplicate in UE. "Problema zonelor defavorizate, libere, dezvoltarea regionala sunt concepte ce exista in toata lumea. Legile de compatibilizare a acestor ajutoare de stat sunt in Parlament; in mod categoric vor fi adaptate la practicile UE: toate ajutoarele de stat vor fi admise unde sunt admise si in UE", a declarat Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei. Pe de alta parte, chiar daca o autoritate decide sa acorde unei firme un ajutor de stat, acesta nu poate fi acordat in lipsa avizului Consiliului.
Restructurare sau faliment
"Nu se poate concepe sa acordam ajutoare de stat fara a avea o strategie de restructurare concreta, cu pasi si etape bine conturate si cu posibilitatea de control a Consiliului asupra fiecarei etape", a mai spus Berinde. Potrivit acestuia, orice ajutor de stat acordat fara respectarea normelor europene "va trebui rambursat la un moment dat". Spre deosebire de prevederile aquis-ului in alte domenii, cele referitoare la concurenta trebuie respectate inainte de data aderarii pentru ca firmele autohtone sa se obisnuiasca cu disciplina concurentiala si sa reziste pe piata unificata. Nu in ultimul rand, el a anuntat ca vor exista intalniri lunare ale comitetelor interministeriale pe problema ajutorului de stat si vor fi infiintate si astfel de grupuri care se vor ocupa de respectarea regulilor concurentei. (Consuela Stegarescu)
Have something to add? Share it in the comments.