Stiri si noutati

Scumpirea carburantilor a devenit iminenta, dupa ce pretul barilului a explodat pe piata SUA

Dupa ce barilul de petrol a ajuns la nivelul record de 64 de dolari la bursa de la New York, scumpirea carburantilor devine iminenta si in Romania, care depinde de importuri, sustin surse din piata de profil. Reprezentantii marilor companii refuza, insa, deocamdata, sa anunte data exacta la care se vor opera majorari de pret, precum si procentul de scumpire a benzinei si motorinei. Cert este ca primele modificari de preturi ar putea intra in vigoare chiar la sfarsitul acestei saptamani, intrucat toti marii operatori din piata anunta in weekend preturile valabile in saptamana urmatoare. Potrivit unor specialisti citati de Realitatea TV, scumpirea barilului de petrol cu 10 dolari inseamna ca Romania va plati anual cu 400 milioane de dolari mai mult pentru importurile de petrol, iar pretul produselor petroliere va creste cu cu pana la 4%.

Cresterea fara precedent a barilului are la baza temerile ca militantii islamisti vor ataca in curand Arabia Saudita, cel mai mare producator si exportator de petrol din lume.

Potrivit sursei citate, in termeni reali, pretul petrolului se plaseaza peste nivelul din timpul embargoului impus de tarile arabe, in 1974. Cotatia este, insa, inferioara celei din 1979 – 1980 de dolari pe baril, in timpul revolutiei iraniene. In acest moment, problemele din Orientul Mijlociu au fost agravate de cele din Statele Unite, unde aproape 12 rafinarii au fost nevoite sa-si inchida portile in ultimele saptamani, multe in urma unor incendii. De aici temeri ca in aceasta vara cererea de produse petroliere a americanilor nu va fi satisfacuta. Criza petrolului nu putea ocoli Romania.

Cotatia atinsa de baril pare sa confirme previziunile pesimiste facute de analisti la inceputul anului, cand spuneau ca pretul petrolului ar putea atinge, pana la finele lui 2005, la 80 de dolari barilul. (M.D.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *