Stiri si noutati

Sebastian Vladescu vrea sa-i invite pe reprezentantii FMI in Romania, in octombrie, pentru a influenta Raportul de tara

Marilena Dan

Pagubele produse de inundatii au o valoare suficient de mare pentru a influenta parametrii macroeconomici si, implicit, cresterea economica a Romaniei, a declarat, la Washington, la reuniunea anuala FMI si a Bancii Mondiale, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, citat de RADOR. El a adaugat ca, in acelasi timp, raportul prezentat la reuniune arata atat evolutiile pozitive din economia romaneasca, cat si semnalele de alarma legate in special de deficitul contului curent, "lucru de care suntem absolut constienti, de care intentionam sa tinem cont in desenarea programului macroeconomic pentru anul viitor".

FMI avertizeaza intr-un raport ca mentinerea echilibrelor in economia romaneasca se poate face prin reducerea inflatiei, in conditiile in care deficitele externe cresc.

Vladescu a precizat ca delegatia romana va discuta cu reprezentantii FMI despre continuarea acordului stand-by intr-o formula care sa fie acceptata de ambele parti.

Si bugetul pe 2006 se va discuta la Bucuresti

"Vom avea intalniri cu reprezentanti ai unor institutii financiare internationale, cu reprezentanti ai unor banci de investitii. Vom participa, de asemenea, la o reuniune legata de problemele de integrare a populatiei rrome si, bineinteles, vom relua discutiile cu reprezentantii FMI, in ideea de a avea o vizita a acestora in Romania in a doua jumatate a lunii octombrie, moment in care sa discutam bugetul anului 2006 si continuarea programului care exista in acest moment cu FMI", a spus ministrul finantelor.

Isarescu: Politica monetara si fiscala, in dezbatere

Pe de alta parte, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, prezent, de asemenea, la Washington, a precizat ca primele discutii cu reprezentantii FMI au vizat in special politica monetara si fiscala. Guvernatorul a spus ca FMI nu insista neaparat pe o politica monetara si fiscala stricta, ci pe o politica care sa nu deterioreze o situatie relativ buna, care a fost atinsa cu multa greutate. Isarescu a precizat ca prima zi a discutiilor a decurs pozitiv, in agenda fiind cateva intalniri preliminare, de pregatire a negocierilor propriu-zise, care vor avea loc luni si marti.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *