Susanele.ro

Sere Codlea exporta legume ecologice in Europa de Vest si vizeaza, in perspectiva, piata Statelor Unite ale Americii

Bogdan Adriana

Agricultura ecologica reprezinta o noua sursa de venituri pentru producatorii romani, aceste produse fiind deosebit de cautate pe pietele externe. Datorita castigurilor frumoase rezultate din comercializarea produselor ecologice, tot mai multi producatori se orienteaza catre aceasta forma de exploatatie agicola. Astfel, alaturi de societatile care obtin produse animaliere ecologice, si producatorii autohtoni de legume si fructe de sera au inceput sa practice acest tip de agricultura profitabila.

Deoarece nu sunt tratate cu substante chimice si nici nu prezinta modificari genetice, legumele si fructele ecologice romanesti au castigat deja consumatorii din Olanda, Germania si Italia.

Codlea, lider la productia de legume ecologice

Un prim-pas in castigarea consumatorilor cu produse ecologice a fost realizat de Societatea Sere Codlea, care, ulterior privatizarii, a investit masiv in producerea de legume ecologice. In pofida avertismentelor specialistilor referitoare la faptul ca agricultura ecologica nu se poate realiza la scara larga, deoarece randamentele sunt foarte scazute, investitorul care a preluat Sere Codlea a riscat, ajungand in prezent lider in Europa din punct de vedere al suprafetelor cultivate cu legume ecologice. "Primul pas pe care l-am facut dupa ce am cumparat serele a fost sa incepem o politica investitionala serioasa. Era exact ce lipsea pentru a pune pe picioare o astfel de companie de traditie pentru horticultura romaneasca. In prezent, la Sere Codlea se obtin produse ecologice, noi fiind chiar primii in Europa din punct de vedere al suprafetelor cultivate in regim ecologic", a declarat Maria Schultz, proprietara pachetului majoritar al SC Sere Codea si presedina Asociatiei Serelor din Romania.

Fara produse chimice la cultivare

Calitatea recoltelor depinde insa de nivelul tehnologiilor utilizate in procesul de productie. Pentru a obtine legume de cea mai buna calitate, la Codlea se utilizeaza metodele cele mai adaptate agriculturii ecologice. Astfel, pentru irigatii se foloseste apa de izvor, solul este ingrasat cu gunoi de grajd, iar polenizarea se realizeaza cu bondari importati din Israel. "Alimentele ecologice sunt cele care nu au avut nici o legatura cu vreo substanta chimica, nici in sol, nici in aer si nici macar in apa. De aceea am recurs la aceasta tehnologie. Intentionam chiar sa deschidem propria unitate de producere a bondarilor. Deocamdata exista doar trei tari exportatoare de bondari si anume: Belgia, Olanda si Israel", a mai spus Maria Schultz. Ea a adaugat ca permanent se realizeaza analize de laborator care certifica lipsa agentilor chimici poluanti in produsele marca "Codlea".

Un alt avantaj pe care il prezinta terenurile pe care sunt amplasate serele Codlea este acela ca suprafetele nu sunt inconjurate de alte terenuri agricole, fapt ce impiedica transmiterea unor boli sau daunatori. "Toate legumele obtinute in aceste sere sunt suta la suta naturale, aceste produse obtinand certificarea de produse biologice. Data fiind calitatea acestora, o mare parte din productie este comercializata pe pietele internationale. Pe piata interna, produsele marca Codlea sunt comercializate in reteaua de magazine proprii (n.n. – peste 60 de magazine, din care noua in Bucuresti) sau in lanturile de hipermarketuri.

Certificarea se poate realiza la Codlea

Pentru ca in Romania nu exista inca un institut de specialitate pentru certificarea alimentelor ecologice, producatorii sunt obligati sa-si obtina atestatul in strainatate.

Este posibil insa, ca, in curand, primul institut de specialitate din Romania sa fie infiintat la Centrul de Cercetare de la Codlea, ce dispunde deja de toate instrumentele necesare acordarii unei certificari. In acest institut se realizeaza in prezent experiente cu hibrizi si soiuri noi de plante rezistente la boli. "Vrem ca institutul sa intre in programul national de cercetare alaturi de Academia de Stiinte Agricole, pentru ca tot ce obtinem aici este de folos intregii agriculturi romanesti", a mai spus Maria Schultz. Mentionam ca dupa privatizare, baza genetica a institutului a fost pastrata in totalitate.

Campiaser – sere salvate

Succesul reputat de Codlea il inregistreaza si societatea Campiaser din Campia Turzii, preluata in urma cu doi ani de Maria Schutz.

"Din 2002 am demarat un program de relansare economica prin care s-a reusit repunerea in functiune a intregii suprafete de sera, compania inregistrand profit inca de anul trecut", a precizat Schutz. Astfel, a fost inlocuit in totalitate sistemul de ventilatie mecanica, iar sistemul de irigare prin aspersie a fost refacut complet. De asemenea, in acest moment functioneaza si instalatii de irigare prin picurare si microaspersie, iar parcul auto si cel de masini au fost dotate cu utilaje noi.

"Toate aceste investitii au fost facute concomitent cu crearea de noi locuri de munca, numarul acestora reprezentand un indicator important in judetul Cluj", a mai spus investitorul.

Legume deshidratate romanesti, pe piata SUA

Calitatea produselor obtinute in serele detinute de actionarul majoritar de la Codlea, Campiaser si Oradea a ajuns si in Statele Unite, reprezentantii companiei Stuart vizitand aceste unitati in vederea incheierii unui parteneriat privind desfacerea de legume deshidratate pe piata americana.

Societatea Sere Codlea va depune in acest sens un proiect SAPARD, in valoare de 1,5 milioane de euro, pentru productia de legume deshidratate. "In acest fel, vom deveni singurul producator de acest gen din Romania", spune Maria Schultz. Productia de legume deshidratate ce poate fi exportata a fost estimata la aproximativ 4.000 de tone pe an.

Pentru modernizarea capacitatilor, conducerea societatilor intentioneaza sa investeasca 11 milioane de euro, bani obtinuti printr-un credit ce beneficiaza de garantii guvernamentale.

"Am avut nevoie de aceste garantii, deoarece terenurile pe care sunt amplasate serele apartin statului, societatile sericicole fiind doar concesionari ai suprafetelor. Din acest motiv, bancile nu au fost de acord cu acordarea creditului fara garantia statului", ne-a explicat Maria Schultz.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *