Stiri si noutati

Seres: In industria de aparare se lucreaza dupa mentalitati invechite

Ministrul economiei, Codrut Seres, critica industria de aparare, spunand ca inca se lucreaza dupa mentalitati invechite care fac ca acest sector sa fie nerentabil. "In industria de aparare asistam, in anul 2005, la aceeasi mentalitate care a dus la rezultatele pe care le cunoastem cu totii. O industrie de aparare nerestructurata, in care productia militara si managementul incearca sa obtina o serie de beneficii pe latura de productie militara, in conditiile in care bugetul apararii a cunoscut, an de an, diminuari corespunzatoare in ceea ce inseamna productia interna de aparare", a afirmat Seres. Acesta a mai spus ca in industria de aparare "se lucreaza, intr-un fel, dupa ureche".

Potrivit ministrului economiei, "in loc ca investitiile sa fie gandite, asezate pe hartie, sa fie calculata o rata a rentabilitatii si nu in ultimul rand a avea in vedere perspectiva realizarii acelei investitii, in continuare sunt prezentate argumente de ordin emotional si mai putin economic. Cred ca schimbarea de mentalitate la nivelul conducerilor se impune cu strictete". Codrut Seres a dat termen compartimentului specializat din Ministerul Economiei si Comertului ca, pana pe 7 septembrie, sa intocmeasca o strategie de restructurare a acestui domeniu. Ministrul economiei a mai afirmat ca o serie de investitii au fost stopate de MEC la inceputul acestui an, pentru ca este nevoie de o analiza care sa releve in ce masura industria de aparare isi poate sustine existenta in viitor.

Seres a spus ca dintre societati, situatia de la Carfil Brasov SA este "tare, tare ingrijoratoare". Carfil SA care produce aruncatoare, lansatoare, carburatoare si filtre pentru masini a inregistrat in prima jumatate a anului pierderi de 46 miliarde lei, datoria catre buget ridicandu-se, in acest moment, la 871 miliarde lei. O alta problema a societatii este turnatoria de fonta, investitie inceputa in 1996 si neterminata nici pana in prezent. Societatea ar mai avea nevoie de peste 100 miliarde de lei vechi pentru finalizarea investitiei, insa Ministerul Economiei si Comertului a sistat, in 2005, continuarea lucrarilor din cauza lipsei de fonduri. Codrut Seres este de parere ca "daca nu exista viitor pentru investitii, nu are rost sa mai ingropam si alti bani in astfel de societati". Seres a precizat ca o situatie mai buna este la societatea Metrom care are sanse de redresare, iar societatea IAR Ghimbav are asigurata productie in anii urmatori. Ministrul economiei a mai afirmat ca va fi analizata si posibilitatea externalizarii unor sectoare ale acestor societati, prin preluarea lor de catre administratia locala. (Claudia Botezatu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *