Stiri si noutati

Serviciile de taxi de la Otopeni au iesit de sub tutela mafiei

Stefan Etves

Serviciile de taximetrie de pe Aeroportul International ?Henri Coanda? din Capitala au fost atribuite, ieri, printr-o licitatie organizata de Bursa Romana de Marfuri, firmei ?Fly Taxi?, spre nemultumirea a circa 100 de reprezentanti ai altor companii de taxiuri si soferi independenti.

Initial, patru firme de taximetrie au cumparat caietele de sarcini pentru licitatie: Euroconstruct Trading SRL, Fly Taxi (ambele avand actionari comuni), Meridian Taxi si Asociatia Socio-Profesionala ?Euro Taxi?. Dintre acestea, doar Fly Taxi a depus o oferta, care a fost declarata, ieri, castigatoare.

1 euro/km de la Aeroportul Otopeni

Contractul, pe o durata de cinci ani, a fost atribuit firmei ?Fly Taxi?, care, in conditiile in care a corespuns din punct de vedere tehnic cerintelor caietului de sarcini, a propus un pret ?maximal si ferm? de oferta de 0,85 euro (aproximativ 34.680 lei) pe kilometrul parcurs. Firma castigatoare se obliga, prin contract, sa nu practice un pret mai mare de 0,85 euro (fara TVA) pentru kilometrul parcurs.

Pretul insa poate fi scazut in functie de cerintele pietei, au declarat reprezentantii firmei. Conform contractului, ?Fly Taxi? va plati lunar aeroportului, pentru fiecare masina ce va stationa in parcare, o suma echivalenta cu 20 de euro fara TVA.

Licitatia, contestata pentru ?coincidente?

Protestatarii au acuzat insa ?lipsa de corectitudine? a licitatiei, sustinand ca beneficiarul ar fi intocmit caietul de sarcini in functie de dotarile masinilor aflate in parcul auto al firmei castigatoare. Reprezentantii companiei castigatoare sustin insa ca nu a fost decat o ?coincidenta? faptul ca dotarile si caracteristicile tehnice ale masinilor lor au fost aproape identice cu cele cerute prin caietul de sarcini. ?Este o coincidenta. Nu ne tine nimeni in spate. Nu suntem rude nici cu Mitrea, nici cu Nastase?, a spus Dan Besciu, unul dintre actionarii firmei castigatoare, raspunzand, astfel, la acuzele protestatarilor.

“Compania Fly Taxi a castigat un contract pe urmatorii 5 ani pentru furnizarea de servicii in incinta Aeroportului Otopeni. Licitatia de atribuire a contractului este contestata de circa 100 de alti taximetristi, care ameninta cu proteste.”

Slogane ?vesele?

Dupa ce au aflat vestea ca Fly Taxi a fost desemnata castigatoare, protestatarii au afisat pancarte cu lozinci precum ?Cu Fly Taxi veti zbura direct la PNA? sau ?Jos Mafia din transporturi?. Ei i-au aclamat pe liderii sindicali Iacob Palade si Dumitru Costin (presedintele BNS), incriminandu-i totodata pe reprezentantii partidului de guvernamant, in opinia lor singurii ?vinovati? pentru aceasta licitatie ?trucata?. ?Caietul de sarcini pentru aceasta licitatie a fost conceput cu dedicatie pentru Fly Taxi. Nici o alta firma nu si-a permis sa intre in aceasta licitatie?, a spus Costin.

Bursa, amenintata cu doua vidanje

Iacob Palade, care se afla in sala unde s-a desfasurat licitatia, a amenintat ca va deversa doua vidanje in fata sediului Bursei Romane de Marfuri, in semn de protest fata de ?furtul? de la licitatie. Liderul protestatarilor i-a anuntat pe soferii nemultumiti ca, prin intermediul confederatiei sindicale la care sunt afiliati la (Blocul National Sindical), vor fi organizate ample mitinguri si marsuri de protest in Capitala, dar si in restul tarii. Dupa expirarea termenului de sapte zile destinat eventualelor contestatii, firma ?Fly Taxi? va castiga monopolul pe serviciile de taximetrie de pe Aeroportul International ?Henri Coanda? Bucuresti (fost Otopeni). Concret, asta inseamna ca nici o masina apartinand vreunei alte firme de taxi nu va putea astepta clienti la iesirea din aeroport. Protestatarii sustin insa ca acest monopol este ?periculos?, intrucat el s-ar putea extinde si in alte zone ale Capitalei, precum gara, un alt fief al taximetristilor.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *