Stiri si noutati

Sidex va primi alte facilitati in locul celor pierdute

Autoritatea pentru Privatizare a finalizat proiectul de ordonanta de urgenta (OUG) prin care societatii comerciale ISPAT Sidex, privatizata in noiembrie 2001, i se retrag o serie de facilitati fiscale, la cererea Uniunii Europene (UE), cu doi ani inainte de termenul stipulat in contractul de privatizare. Solicitarea UE are la baza angajamentele tarii noastre cu privire la restructurarea industriei siderurgice si compatibilizarea cu acquis-ul comunitar al ajutoarelor de stat acordate ISPAT Sidex.

TVA pentru importuri, deductibila

Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2005, Combinatul ISPAT Sidex va incepe sa plateasca impozit pe profit, taxe vamale si TVA pe importurile de echipamente, materii prime si orice alte produse, efectuate direct de societate. Actul normativ stipuleaza, totodata, ca "suma reprezentand TVA aferenta importurilor de bunuri pentru care societatea a beneficiat de suspendarea platii in vama, inscrisa in certificatele de atestare fiscala emise de Ministerul Finantelor Publice cu ocazia privatizarii si convertite in actiuni (…), este deductibila".

Sumele amanate la plata pe o perioada de trei ani de la privatizare – cele deductibile – vor fi incluse in primul decont lunar de TVA (cel din noiembrie a.c.), pe baza declaratiilor vamale de import in care sunt consemnate.

Restul platilor, in 2006

"In situatia in care, din decontul lunii noiembrie 2004, atat din operatiunile lunii curente, cat si ca urmare a aplicarii prevederilor prezentului articol, rezulta un sold al sumei negative de TVA, acesta se compenseaza cu obligatiile fiscale ale societatii, inclusiv cu contributiile de asigurari sociale, cele de sanatate si contributiile la fondul pentru plata ajutorului de somaj, acumulate in perioada de 36 luni de la data finalizarii. Plata de catre societate a sumelor reprezentand contributii de asigurari sociale, contributii de asigurari sociale de sanatate si contributii la fondul pentru plata ajutorului de somaj, ramase de plata dupa compensarea acestora cu TVA deductibila, conform art.14 din prezenta OUG, se va efectua in trei transe egale, la data de 31.01.2006 (data primei plati), 28.02.2006 (data celei de-a doua plati) si 31.03.2006 (data ultimei plati). Pe perioada cuprinsa intre data finalizarii si expirarea perioadei de amanare nu se datoreaza dobanzii, majorarii sau penalitatii de intarziere", se arata in actul normativ.

Probabil in cunostinta de cauza privind continutul ordonantei, directorul general al ISPAT Sidex, Narendra Chaudhary, a anuntat, miercurea trecuta, intr-o conferinta de presa, ca Grupul LNM este "deplin satisfacut de modul in care evolueaza discutiile cu Guvernul Romaniei", exprimandu-si, totodata, convingerea ca se va ajunge la o solutie convenabila ambelor parti. (Marilena Dan)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *