Stiri si noutati

Siguranta alimentelor, pastorita de o noua agentie guvernamentala

Ilinca Teodoriu

Pentru ca asigurarea securitatii alimentare si imbunatatirea calitatii alimentelor constituie probleme la care nu s-a gasit inca o rezolvare, autoritatile au aprobat o ordonanta prin care infiinteaza un nou organ de specialitate cu scopul de a "realiza siguranta alimentelor, de la producerea materiilor prime pana la distribuirea produselor catre consumator". Astfel, incepand de la jumatatea lunii septembrie, pe langa Ministerul Agriculturii, institutele de cercetare si diferitele organizatii de consultanta, calitatea alimentelor comercializate pe piata romaneasca va fi monitorizata si de noua structura "de specialitate a administratiei publice centrale", respectiv Agentia Romana pentru Siguranta Alimentelor (ARSA).

ARSA, furnizor de "avize stiintifice"

Potrivit actului de constituire, in atributiile ARSA se inscriu "furnizarea de avize stiintifice, precum asistenta tehnica si stiintifica privind legislatia nationala si comunitara in domeniile care au o influenta directa sau indirecta asupra sigurantei alimentelor si a hranei pentru animale". In plus, desi actul normativ nu precizeaza care sunt competentele noii structuri cu exactitate, din septembrie, agentia va "contribui la realizarea unui nivel ridicat de protectie a vietii si sanatatii umane si va colecta datele pentru a permite caracterizarea si monitorizarea riscurilor asupra sigurantei alimentare". Tot cu scopul de a asigura siguranta alimentelor, noua structura va acorda avize stiintifice privind atat problemele legate de bunastarea animalelor, cat si de anumite produse modificate genetic. Nu in ultimul rand, printre atributiile agentiei se inscrie si "elaborarea proiectelor de acte normative".

Agentia va fi finantata de MAPAM

Cu toate ca va functiona in subordinea Guvernului si in coordonarea directa a primului-ministru, noua structura va fi finantata "de la bugetul Ministerului Agriculturii". Desi organizarea ARSA poate parea bizara, potrivit oficialilor MAAP, noua structura a fost elaborata in colaborare cu expertii comunitari. "Situatia acestei agentii nu este foarte bine cunoscuta nici in Europa. In Olanda, agentia similara a fost coordonata doi ani de primul-ministru, ulterior fiind transferata in subordinea Ministerului Agriculturii. Initiativa de a infiinta aceasta structura a apartinut Agentiei Sanitar-Veterinare, dar la elaborarea ordonantei au colaborat si expertii belgieni din minister", ne-a declarat Valeriu Steriu, secretar de stat in MAPAM. In ceea ce priveste componenta agentiei, potrivit ordonantei de infiintare, "in 2003 vor functiona 28 de posturi dintre care: 14 de la Ministerul Agriculturii si 14 de la Ministerul Sanatatii. Agentia este condusa de un presedinte numit prin decizie a primului-ministru, a carui functie este de secretar de stat". "Pana in prezent, nu se stie cine va ocupa aceste functii, insa transferurile se vor efectua in functie de posturile vacante", ne-a declarat Liviu Harbuz, secretar de stat in MAPAM. Pe de alta parte insa, surse guvernamentale afirma ca, cel mai probabil, in functia de presedinte al ARSA va fi numit chiar Liviu Harbuz.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *