Stiri si noutati

Sindicatele din cercetare cer independenta domeniului si se pl?ng la Uniunea Europeana

Sindicatele din cercetare, dezvoltare, proiectare cer membrilor Guvernului sa dispuna trecerea Autoritatii Nationale pentru Cercetare ?tiintifica in coordonarea primului ministru, conducerea acesteia urmand sa fie preluata de un cercetator stiintific.
De asemenea, sindicalistii mai solicita si implementarea Cartei Europene a Cercetatorului si a Codului etic de angajare a acestuia, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, Radu Minea, presedintele Federatiei Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare Proiectare.
Subordonarea activitatii de cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica Ministerului Educatiei si Cercetarii a condus, in opinia liderului sindical, la diminuarea importantei acesteia in dezvoltarea economica a tarii.
"Asa se explica de ce in anul 2006 activitatea de cercetare nu mai are capitol separat in Bugetul de Stat si e trecuta la Servicii de interes general", sustine acelasi lider sindical, Radu Minea.
In noiembrie 2004, prin Ordonanta 79, Autoritatea Nationala de Cercetare a fost trecuta in coordonarea primului ministru. Ordonanta trebuia sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2005.
"In anul 2005, fostul ministru, Mircea Miclea, ne spune ca nu poate respecta Legea deoarece dansul a fost investit ca ministru al Educatiei si Cercetarii si adopta Ordonanta de Urgenta numarul 2/2005 prin care aplicarea ordonantei 79 se amana pana la data de 30 septembrie 2005. In luna iulie, prin Ordonanta de Urgenta numarul 25, Autoritatea Nationala de Cercetare este retrecuta in subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii. Asa am ajuns azi, de la activitate prioritara, care face obiectul Capitolului 17 de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, la Capitolul "si altii", sustine Radu Minea.
Toate aceste nemultumiri sindicalistii le-au sesizat intr-o plangere pe care au trimis-o Comisiei pentru Frauda a UE.
Liderii sindicali din cercetare au si cuvinte de multumire la adresa ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres, care in opinia lor a fost singurul ministru care a inteles ce inseamna dialogul social si i-a ascultat, dand importanta cuvenita cercetarii romanesti.
"Domnul ministru Seres ne-a promis ca nu va aproba nici o privatizare a institutelor de cercetari in aceasta perioada decat dupa ce discuta cu partenerii sociali si va fi convins ca aceasta privatizare este in folosul cercetarii", afirma acelasi Radu Minea.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *