Stiri si noutati

Soarta firmelor de taxi depinde de bunavointa consiliilor locale

Activitatea de taximetrie va suferi modificari radicale in perioada urmatoare, ca urmare a intrarii in vigoare a Legii 38/2003 "privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere". Practic, toate autorizatiile emise pentru firmele de taxi si pentru taximetristii independenti vor fi luate "la puricat" de catre primarii in vederea "prelungirii temporare". Legea mentionata introduce prevederi care vor constitui un veritabil soc pentru taximetristi: sa elibereze bon fiscal, sa incaseze exact atat cat face cursa, sa nu lungeasca deliberat traseul si altele de acest fel. Pe de alta parte, actul normativ da dreptul autoritatilor locale sa limiteze numarul autorizatiilor emise, astfel incat firmele de taxi se afla in pericol de a-si diminua "cota de piata". Ca urmare, mecanismul cererii si ofertei ar putea cunoaste o dezvoltare spectaculoasa, pe principiul "Dai un ban, dar stai in fata".

Cel mult 30%

Transporturile de persoane sau bunuri in regim de taxi se realizeaza pe baza unei autorizatii emise de autoritatile publice locale, care este unica. Potrivit art. 14, "activitatea in regim de taxi trebuie dimensionata in raport cu gradul de satisfacere a transportului public local de persoane realizat cu autobuze, troleibuze, microbuze, tramvaie sau metrou, dupa caz". Ca urmare, numarul autorizatiilor va fi limitat, astfel ca, dupa stabilirea numarului maxim, nu va mai putea fi eliberata nici o alta autorizatie, "decat in conditiile vacantarii uneia dintre acestea". Numarul autorizatiilor acordate unei firme de taxi nu va putea depasi 30% din total.

Bonul e obligatoriu

Una dintre modificarile importante aduse de aceasta lege se refera la obligativitatea emiterii unui "bon de client". Acesta trebuie sa cuprinda, printre altele: data si ora emiterii, numarul de telefon si fax al operatorului de transport, numarul de inmatriculare al autovehiculului si numarul autorizatiei. Se va preciza, de asemenea, distanta parcursa, tariful pe ora/minut de stationare, precum si costul total. Costul transportului nu este conditionat de numarul persoanelor sau de cantitatea de bunuri transportate, atat timp cat acestea nu depasesc capacitatea de transport autorizata a taxiului. Tariful de pornire va fi cel mult egal cu tariful pe km. Aparatele de taxat care nu corespund prevederilor prezentei legi vor primi, pana la schimbarea acestora, aviz temporar de functionare pana la 31 decembrie 2003. Pana la aceasta data se va asigura tarifarea pe baza aparatului de taxat existent si evidenta integrala a incasarilor zilnice pe baza de chitanta.

Bacsisul e interzis

Legea introduce si unele obligatii specifice ale taximetristilor. Astfel, acestia trebuie sa asigure protectie clientului atat timp cat acesta se afla in taxi si sa nu pretinda ca plata pentru prestatia efectuata decat suma trecuta pe bon. De asemenea, taximetristilor le este interzis sa transporte persoanele aflate in stare avansata de ebrietate. Exista, totusi, o prevedere care fie nu poate fi respectata, fie va da nastere la potentiale abuzuri. Astfel, potrivit art. 52, lit. n, taximetristul poate refuza transportarea unei persoane "aflate in stare de a dezvolta o situatie conflictuala". Fara a cauta sa gasim cu orice chip nod in papura, trebuie spus ca pentru a putea respecta aceasta prevedere, taximetristii ar trebui sa aiba studii aprofundate de psihologie comportamentala. Legea mai interzice taximetristilor sa transporte clienti pe scaunul din fata. Acest lucru este permis doar daca bancheta din spate este ocupata. In ceea ce-i priveste pe clienti, acestora le este interzis sa ofere bacsis. (M. Guta)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *