Stiri si noutati

Societati din subordinea MIR au gestionat defectuos banii publici

Carmen Neacsu

Curtea de Conturi a finalizat controlul axat pe utilizarea Fondului special pentru energie

Curtea de Conturi a Romaniei (CCR) a finalizat recent un control la o serie de agenti economici producatori si distribuitori de energie electrica, axat pe modul de constituire si utilizare a Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic pentru 2001. Acest fond se constituie dintr-o contributie de 9% din tariful la energia electrica, consumata de persoanele fizice si juridice din intreaga tara.

Diminuari nelegale

Desi in raportul CCR se precizeaza ca, "in cea mai mare parte a cazurilor, derularea operatiunilor s-a efectuat cu respectarea prevederilor legale in domeniul constituirii si utilizarii Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic", controlorii au constatat si unele deficiente. Astfel, in ceea ce priveste respectarea prevederilor legale cu privire la constituirea taxei de dezvoltare, ca sursa de venit a Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic, expertii CCR au constatat ca Electrica SA a diminuat nelegal taxa de dezvoltare cu 64.546.411.000 lei, taxa aferenta energiei electrice facturate si neincasata de la Sidex Galati. Din aceasta suma, 26,377 miliarde de lei au fost diminuate anul trecut, restul fiind aferent perioadei 1996-2000. Abaterea s-a produs in urma efectuarii operatiunilor de stornare a obligatiilor datorate de Sidex fata de Electrica, existente la 15 noiembrie 2001, potrivit protocolului incheiat intre cele doua parti pe 26 noiembrie 2001. Tot Electrica nu a constituit taxa de dezvoltare de 467,4 milioane lei aferenta energiei electrice incasata de la consumatorii industriali, bani virati in contul Fondului chiar in timpul verificarilor. In plus, peste 193 miliarde de lei reprezentand taxa de dezvoltare nu au fost virate la termenul legal, fiind calculate majorari de intarziere de 8,3 miliarde. Abaterea s-a constatat la R.A. pentru Activitati Nucleare (24,7 milioane),Termoelectrica (91,8 miliarde de lei) si Electrica(102 miliarde lei). Pe de alta parte, expertii CCR au mai descoperit ca Termoelectrica nu a procedat la majorarea capitalului social detinut de stat cu 699,6 miliarde lei, suma alocata din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic. Totodata, Termoelectrica nu a virat la MIR dobanda in suma de 1,6 miliarde lei, aferenta disponibilitatilor aflate in conturile bancare pe perioada derularii acreditivelor deschise pentru realizarea investitiilor finantate din Fondul special amintit. Suma a fost virata in timpul controlului CCR.

Bani din Fond, ajunsi pe alte maini

Si in ceea ce priveste utilizarea sumelor primite din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energiei, s-a constatat ca anul trecut s-a achitat nejustificat unor antreprenori suma de 2,3 miliarde de lei, pentru care, in timpul controlului, s-au calculat foloase nerealizate in valoare de 633 milioane lei. Astfel, R.A. pentru Activitati Nucleare a achitat ilegal 68,1 milioane de lei, Hidroelectrica 1,3 miliarde, iar Electrica 906 milioane lei. Pe ansamblu, suma a fost recuperata. Cauzele care au dus la efectuarea platilor nelegale sunt, potrivit raportului CCR, legate de acceptarea si decontarea unor situatii la plata in care antreprenorii au inclus o cota de CAS mai mare decat cea legala, ceea ce a dus la achitarea, catre acestia, in mod nejustificat, a unor sume importante. Aceasta abatere s-a constatat la sucursalele din subordinea societatilor amintite mai sus.

Printre cauzele efectuarii unor plati ilegale se numara si aplicarea si acceptarea unor coeficienti de actualizare eronati pentru mano-pera si materialele incluse in situatiile de plata aferente unor lucrari de investitii, precum si acceptarea platii unor lucrari neexecutate de catre antreprenori (doar in cazul Electrica). Un alt exemplu este si achitarea unor sume mai mari cu 231,6 milioane de lei decat cele cuprinse in devizul oferta, ca urmare a inlocuirii unor materiale sau a utilizarii unor preturi mai mari decat cele din deviz, abatere constatata la sucursalele Electrica. In fine, acceptarea la plata si decontarea de la Hidroelectrica SA catre antreprenori a unor situatii de plata pentru lucrari suplimentare in care a fost cuprins nejustificat procentul de 5% pentru organizarea santierului sunt ultimele exemple date de CCR. Acest lucru a dus la prejudicierea bugetului Fondului special cu 25 milioane lei, pentru care au fost calculate foloase necuvenite de 10,2 milioane lei. In bugetul de stat pe 2003 sunt previzionate venituri cu destinatie speciala din taxa de dezvoltare cuprinsa in tariful energiei electrice si termice in valoare de 6.220 miliarde de lei.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *