Stiri si noutati

Societati strategice din industrie vor fi scoase la vanzare in acest an

Marilena Dan

Ministerul Industriei si Resurselor a stabilit strategia de privatizare a companiilor din portofoliul sau

Ministerul Industriei si Resurselor (MIR) a initiat un proiect de hotarare de Guvern privind strategia de privatizare a marilor societati din portofoliul sau, a caror proceduri de privatizare vor fi demarate in acest an. Intre acestea se numara Termoelectrica, Hidroelectrica, filiale ale Electrica si Transelectrica, Petrotrans Ploiesti, Compania Lignitului-Oltenia, Minvest Deva si Societatea Nationala a Sarii.

Astfel, Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), organism aflat in structura MIR, implicat in domeniul privatizarii, va putea utiliza, in procesele de privatizare initiate, "atat metodele folosite pana in prezent, cat si altele, mai putin sau deloc utilizate", se arata in actul normativ.

In contractele de privatizare ce se vor semna in 2003, vor fi introduse clauze de consolidare a pretului, in conditiile inflatiei si devalorizarii. MIR va putea angaja auditori independenti care sa intocmeasca rapoarte de evaluare, insa pretul de oferta va fi stabilit de minister (prin OPSPI), indiferent de valoarea rezultata in urma evaluarii, avand in vedere si celelalte elemente ce compun oferta de vanzare (investitii, majorari de capital, capital de lucru, datorii preluate de cumparator, elemente de protectie sociala s.a.).

Sunt doriti investitorii strategici

Pentru acest an, strategia de privatizare a MIR prevede continuarea proceselor demarate in 2001, cu sprijinul consultantilor internationali, pentru societatile cuprinse in Programul PSAL II, convenit cu Banca Mondiala. "In sectorul energiei electrice, privatizarea se va face cu investitori strategici, care sa fie operatori cu experienta in domeniul furnizarii si distributiei de energie, pe piete liberalizate si care dispun de resursele financiare si manageriale, precum si de capabilitatile tehnice necesare pentru a asigura dezvoltarea viitoare a societatilor in domeniu", se mai arata in normativul citat.

Parteneriate public-private

Pe de alta parte, in sectorul energiei electrice si termice, se va continua restructurarea, iar in vederea privatizarii, se va apela "cu prioritate" la metode precum vanzari de filiale/sucursale/active, atragere de capital, crearea de societati mixte si alte forme de parteneriat. Se va continua restructurarea Petrotrans SA Ploiesti, prin transferarea administrarii bunurilor din domeniul public al statului la Conpet SA Ploiesti, urmand ca, ulterior, societatea sa fie scoasa la vanzare.

In sectorul minier si al resurselor minerale, vor fi continuate programele de viabilizare prin restrangerea minelor si carierelor de extractie si modernizarea sectoarelor cu potential productiv. Totodata, va fi continuata privatizarea celor 11 societati din industria de aparare, scoase la vanzare anul trecut, si se va initia privatizarea institutelor de cercetare-proiectare din portofoliul MIR.

Modalitati complexe de vanzare

Data fiind importanta strategica a societatilor din subordinea MIR, in vederea privatizarii acestora, vor fi utilizate metode complexe, mai mult sau mai putin conventionale. Astfel, OPSPI va putea opta, in functie de specificul fiecarei companii in parte, pentru atragerea de capital prin majorare de capital social, cu acordarea unui drept de optiune la cumpararea pachetele de actiuni (la firmele din domeniul utilitatilor), sau pentru majorare de capital social prin aport de capital. Alte metode de privatizare vor fi transferul cu plata sau cu titlu gratuit al activelor cu caracter social, incheierea unor parteneriate public-private si constituirea de societati cu capital mixt.

Metode combinate

Pe de alta parte, OPSPI va uza si de metodele cunoscute de privatizare: licitatii, urmate de negociere si metode specifice pietei de capital. In functie de situatia economico-financiara a firmelor scoase la vanzare, vor fi utilizate si combinatii ale metodelor deja enuntate.

Fondurile obtinute de MIR in urma tranzactiilor vor putea fi utilizate in cadrul societatilor pentru capitalizare, investitii si retehnologizare, ceea ce va conduce la refacerea sistemului industrial national. Contractele de privatizare trebuie sa proiecteze evolutia postprivatizare a companiilor si sa asigure dezvoltarea acestora.

Prin forte proprii

In 2003, va continua procesul de privatizare pentru societatile cuprinse in Programul PSAL II: SNP Petrom, Distrigaz Nord, Distrigaz Sud, filialele Electrica – Banat si Dobrogea. De asemenea, se va initia privatizarea altor doua filiale de distributie a energiei electrice, Electrica Oltenia si Moldova.

Pana la sfarsitul anului, se va continua derularea privatizarilor incepute in 2002 din domeniul industriei de aparare si al industriei miniere. Intre acestea se numara Avioane Craiova, IOR Bucuresti, Santierul Naval Mangalia, Plafar Bucuresti, Uzinele Mecanice: Marsa, Rm. Valcea, Babeni, Dragasani, Filiasi, dar si Romaero Bucuresti si IAR Ghimbav.

In sectorul minier, se va continua actiunea de externalizare a personalului si serviciilor auxiliare si se vor initia procedurile de privatizare la o serie de unitati, precum CNL Oltenia, CN a Huilei, SN a Carbunelui, Minvest Deva, Remin Baia Mare s.a.

Totodata, se va initia privatizarea unor societati desprinse din Romarm SA si se va finaliza tranzactiile incepute in 2002 in industria de aparare. Metodele ce vor fi utilizate cu prioritate vizeaza vanzarea de sucursale/filiale/active ale societatilor, vanzarea de actiuni, cu obligativitatea efectuarii unor investitii, crearea de societati cu capital mixt, cu prioritate prin atragerea unor investitori strategici, indeosebi pentru industria de aviatie.

In procesele de privatizare, "MIR va acorda o atentie deosebita componentei sociale", putand fi oferite contra cost, in cadrul tranzactiilor cu parteneri strategici, pachete de actiuni de pana la 10% asociatiilor salariale din societatile comerciale.

MIR reprezinta statul, in calitate de proprietar, la 112 agenti economici, din domenii strategice pentru functionarea economiei: energie, petrol si gaze, minerit, industria de aparare, cu urmatoarea structura: opt societati nationale, sapte companii nationale, 39 de societati comerciale, doua regii autonome, sapte institute nationale si institute de cercetare si dezvoltare, 49 de filiale ale societatilor comerciale. Patrimoniul administrat de MIR se ridica la 153.441 miliarde de lei.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *