Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana implica adoptarea normelor comunitare in toate domeniile de activitate, inclusiv in cel al asigurarilor. Astfel, in ciuda progreselor realizate in ultimul timp, mai sunt inca multe lucruri care trebuie armonizate cu practicile din Uniunea Europeana. In raportul de tara prezentat luna trecuta de catre Comisia Europeana se mentioneaza ca "in domeniul asigurarilor s-au inregistrat progrese semnificative", o parte din "vina" apartinand Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). "Prin adoptarea unei noi structuri organizationale si cresterea numarului personalului, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a inceput procesul de reautorizare a societatilor de asigurari, numarul acestora scazand de la 73, in 2001, la 48, in prezent. Suplimentar, CSA a efectuat 23 de actiuni de control din care au rezultat sase sanctiuni oficiale, incluzand interzicerea temporara sau definitiva a activitatii de asigurare", a declarat Maria Baciu, director in Ministerul Integrarii Europene, Departamentul "Evaluarea Pregatirii pentru Aderare si Cooperare Interministeriala".
Brokerii de asigurare, luati la bani marunti
Pentru compatibilizarea sectorului asigurarilor cu prevederile UE, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor pregateste, in perioada urmatoare, adoptarea mai multor masuri. Astfel, pana la sfarsitul anului, trebuie aprobat programul de control al societatilor si brokerilor de asigurare. De asemenea, vor trebui elaborate programele si strategia de control pentru toti participantii din cadrul pietei asigurarilor. O alta masura are in vedere functionarea compatibilitatii reglementarilor privind operatiunile contabile cu directivele europene si standardele internationale de contabilitate.
Legea 32/2000 va fi modificata, prin preluarea prevederilor referitoare la aprobarea actionarilor semnificativi, directi sau indirecti, precum si aprobarea schimbarii structurii actionarilor semnificativi. Va fi modificata si legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile.
Selectie restrictiva
Mai mult de 20 societati de asigurare din cele 49 autorizate nu detin un capital social varsat care sa respecte noile limite impuse, astfel incat este de asteptat ca in viitorul imediat sa se asiste la o noua diminuare a numarului de asiguratori autorizati, a declarat, la conferinta "Piata asigurarilor" organizata de Finmedia, Angela Guran, membru in Consiliul CSA. "O selectie mult mai restrictiva a societatilor de asigurari se va realiza, insa, incepand cu cel de-al doilea trimestru al anului urmator, ca urmare a majorarii capitalului social minim varsat pe care societatile de asigurare trebuie sa il detina si, mai ales, ca urmare a determinarii marjei lor de solvabilitate", a mai spus Angela Guran.
Marja de solvabilitate, o problema
Potrivit sursei citate, simularile realizate inainte de elaborarea normelor privind marja de solvabilitate indica o posibilitate crescuta ca unele societati sa se situeze sub limitele minime cerute. Anul 2002 este primul in care se aplica noile reglementari contabile specifice asigurarilor armonizate cu directivele europene si standardele internationale de contabilitate.
"Documentele contabile care vor fi intocmite in conformitate cu acestea permit obtinerea, incepand cu anul 2003, a unor informatii vitale despre asiguratori, printre care si marja de solvabilitate de care dispun", a afirmat reprezentatul CSA, care a apreciat ca piata asigurarilor este, in prezent, la un nivel calitativ superior celui de la inceputul anului trecut, atat din punct de vedere operational, cat si legislativ.
Marja de solvabilitate reprezinta suma cu care valoarea activelor unei societati de asigurare depaseste valoarea obligatiilor acesteia, care trebuie sa fie mai mare decat valoarea stabilita prin normele privind limita minima a marjei de solvabilitate a asiguratorilor. Pentru determinarea solvabilitatii se face raportul dintre marja de solvabilitate de care dispune asiguratorul, asa cum aceasta este definita in normele privind limita minima a marjei de solvabilitate a asiguratorilor care practica asigurari generale, respectiv asigurari de viata, si marja de solvabilitate minima.
Capitalul minim se modifica
CSA a majorat, in luna iulie a acestui an, valorile minime pentru capitalul social care trebuie detinut de o societate de asigurari nou-infiintata. Astfel, fiecare societate de asigurari nou-infiintata este obligata sa detina un capital social de minimum 15 miliarde lei pentru a desfasura asigurari generale, exceptand asigurarile obligatorii, cel putin 30 de miliarde pentru activitatea de asigurari generale si 21 miliarde de lei in cazul asigurarilor de viata. Pentru companiile care practica atat asigurari generale, cat si de viata, capitalul minim se calculeaza ca suma intre minimele prevazute pentru asigurarile de viata si, dupa caz, capitalul minim solicitat in una dintre cele doua variante de asigurari non-viata.
Societatile de asigurari deja autorizate sunt obligate sa-si majoreze capitalul social peste noile limite pana cel tarziu la data de 30 aprilie 2003. In prezent, pentru societatile care fac asigurari generale, in afara celor de raspundere civila auto, limita capitalului minim este de sapte miliarde lei, iar pentru societatile care practica si RCA, acest plafon se ridica la 14 miliarde lei.
Plafonul pentru companiile de asigurari de viata este de 10 miliarde de lei.
Have something to add? Share it in the comments.