Stiri si noutati

Societe Generale cumpara DeltaCredit, cea mai mare banca din Rusia

Banca Franceza Societe Generale cumpara DeltaCredit, cea mai mare banca din Rusia, pentru 100 de milioane de dolari (80 de milioane de euro), informeaza AP.

"Pretul se situeaza in jurul valorii de 100 de milioane de dolari (80 de milioane de euro), valoare ce urmeaza a fi ajustata pana in luna noiembrie, aproximativ", a declarat directorul executiv al bancii rusesti, Pat Cloherty, care este, de asemenea, director al bancii cu capitalizare SUA, Delta Private Equity Partners.

Cum veniturile rusilor sunt din ce in ce mai mari, creditorii straini incearca sa ocupe piata creditelor ipotecare si a creditelor de consum de aici. Se estimeaza ca economia ruseasca va creste cu sase la suta in acest an, mai ales datorita majorarii pretului petrolului, tara fiind un mare exportator de titei.

Kirill Dmitriev, director executiv al bancii rusesti, a apreciat piata rusa a creditelor ipotecare drept minuscula comparativ cu cea a altor state, aceasta ocupand doar 0,2 la suta din valoarea Produsului Intern Brut. Spre comparatie, in tari precum Polonia si Cehia, piata creditelor ipotecare are o valoare de 4 – 5 procente din PIB, iar in Marea Britania 70 la suta din valoarea PIB-ului. Oficialul citat apreciaza ca aceasta piata se va majora de la 900 milioane de dolari (725 milioane de euro), cat era in anul trecut la 30 miliarde de dolari (24 miliarde de euro), pana in anul 2010.

DeltaCredit a acordat credite ipotecare in valoare totala de 200 milioane de dolari (160 milioane de euro), in anul 2004, situandu-se astfel pe locul doi, in Rusia, in acest sector, impreuna cu banca de stat Vneshtorgbank si in urma Sberbank.

Delta Private Equity Partners a vandut in urma cu un an DeltaBank, una dintre cele mai mari banci locale specializate pe creditele de consum, pentru 150 milioane de dolari (120 milioane de euro), cumparatorul fiind o sucursala specializata pe creditele de consum a General Electric.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *