Stiri si noutati

Soferii profesionisti sunt obligati sa ia pauza dupa noua ore de condus

Marius Guta

Soferii profesionisti care efectueaza transporturi de lung parcurs vor fi obligati ca, dupa 9 ore de condus fara intrerupere, sa ia o pauza de cel putin o ora. Aceasta prevedere este inclusa intr-un proiect de lege care se refera la transporturile rutiere de marfuri si de persoane care se efectueaza, integral sau partial, pe drumurile publice din Romania de catre operatorii de transport autorizati.

Introducerea obligativitatii pauzelor de odihna a fost determinata si de numarul mare al accidentelor produse ca urmare a oboselii, in contextul in care, de multe ori, soferii erau obligati, de clauzele contractuale, sa parcurga distante mari intr-un timp scurt. Ca urmare, legea interzice ca plata salariului sa fie conditionata de distanta parcursa sau de cantitatea de marfuri care a fost transportata. Sunt interzise, de asemenea, si bonusurile care sunt conditionate de indeplinirea criteriilor mentionate.

Aparatele de control sunt obligatorii

In ceea ce ii priveste pe operatorii de transport rutier, acestia au obligatia sa monteze aparate de control (tahografe) la toate autovehiculele rutiere pe care le utilizeaza si sa nu permita plecarea in cursa a autovehiculelor care au tahograful defect sau nesigilat. In plus, trebuie sa verifice daca exista suficiente foi de inregistrare pentru efectuarea intregului parcurs al transportului si sa intocmeasca programul de executare a transporturilor, astfel incat soferii sa poata respecta prevederile privind timpul de lucru, de odihna si de repaus.

De asemenea, operatorii de transport sunt obligati sa verifice zilnic cel putin 20% din inregistrarile efectuate. Incalcarea acestor prevederi este considerata contraventie si se sanctioneaza cu amenzi de pana la 45 milioane de lei, care vor fi aplicate de catre Autoritatea Rutiera Romana.

Legea va fi aplicata in trei etape

Aplicarea acestor prevederi se va face in trei etape. Prima dintre acestea expira la 31 decembrie 2003. Pana la aceasta data este obligatorie echiparea cu tahografe a tuturor autovehiculelor utilizate pentru transportul de persoane in trafic interjudetean, a celor destinate transportului rutier de marfuri periculoase cu mase maxime admise mai mari de 3,5 tone. Tot in aceasta prima etapa sunt incluse si autovehiculele destinate transportului de marfa care au o masa autorizata mai mare de 16 tone.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *