Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) pregateste o surpriza de proportii proprietarilor de autovehicule. Potrivit unor surse din cadrul acestei institutii, in sistemul asigurarilor auto obligatorii vor aparea majorari substantiale de prime. Astfel, daca in momentul de fata toti proprietarii de autovehicule platesc aceeasi suma si primesc aceleasi despagubiri, in noul proiect de lege se are in vedere departajarea in functie de varsta soferului, numarul de accidente in care a fost implicat si valoarea de piata a masinii. Practic, prin aceasta noua lege, sistemul asigurarilor auto obligatorii va prelua o mare parte din sistemul asigurarilor auto facultative – CASCO. Potrivit surselor citate, toate aceste prevederi vor fi discutate in cadrul guvernului, decizia de modificare a Legii raspunderii civile auto fiind una politica.
75 de dolari pentru o Dacia SuperNova
Specialistii din cadrul CSA sustin ca toate aceste modificari sunt absolut necesare in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana. Practic, noul sistem preia un principiu existent in toate statele dezvoltate: la un risc mai mare se plateste o polita mai mare. Astfel, valoarea de piata a masinii constituie punctul de la care se va calcula valoarea politei, pe de o parte, si valoarea primei, pe de alta parte. Desi initial s-a avut in vedere stabilirea primei la 4% din valoarea masinii, aceasta varianta a fost exclusa in cele din urma. Au mai ramas in discutie trei variante – 1%, 1,5% si 2%. Cele mai multe sanse se pare ca le are cea de a doua varianta. Daca aceasta va fi adoptata, atunci proprietarul unei masini care valoreaza 10.000 de dolari va plati o prima de asigurare de 150 dolari, pentru o Dacia SupeR Nova aceasta valoare scazand la jumatate.
Soferii peste 55 de ani platesc cu 10% mai mult
Un alt crieriu care va fi luat in calcul il reprezinta varsta soferului. In pofida faptului ca aceasta noua prevedere va starni nemultumirea persoanelor in varsta, ea este sustinuta de o parte din companiile de asigurari. Argumentul adus in discutie este acela ca reflexele scad o data cu inaintarea in varsta, crescand, in acelasi timp, riscul accidentelor. Ca urmare, soferii cu varsta intre 55 si 60 de ani vor plati cu 10% mai mult, pentru cei, peste 60 de ani cresterea fiind de 25%.
Majorare de 60% pentru patru accidente
Dintre toate aceste modificari, cea mai interesanta este cea vizand "cazierul auto". In acest fel fiecare sofer va avea practic o fisa personala care va evidentia performantele in ale condusului. Fisa va include numarul si frecventa accidentelor in care asiguratii au fost implicati. Se va preciza, de asemenea, in cate dintre accidente au fost victime si in cate erau chiar autori. Daca primul accident se prescrie, incepand cu cel de al doilea se calculeaza si penalitatile. Astfel, soferii care au fost implicati in doua accidente vor plati cu 10% mai mult, acest procent crescand la 30% in cazul celor care au provocat trei accidente. Pentru cei care de-a lungul timpului au fost implicati in minimum patru accidente, se aplica o majorare de 60%.
Facilitati pentru soferii prudenti
In afara de sanctiunile pecuniare, se acorda si unele facilitati, pentru soferii care nu sunt implicati in accidente. Astfel, pentru un an fara accidente se ofera o reducere de 5% din valoarea primei de asigurare, pentru doi ani – 10%, pentru trei ani – 20% si 40% pentru patru ani. Daca timp de minimum cinci ani un sofer nu este implicat intr-un accident de circulatie, acesta va beneficia de o reducere a valorii primei de asigurare de 60%.
Have something to add? Share it in the comments.