Stiri si noutati

S&P: creditele Mittal ºi Arcelor rãmân sub supraveghere

Agenþia de evaluare financiarã Standard & Poor’s Ratings Services a anunþat, luni, cã menþine sub supraveghere creditele corporatiste pe termen lung ale Mittal ºi Arcelor, în urma anunþului conform cãruia Mittal a majorat valoarea ofertei de preluare a Arcelor, informeazã Standard & Poor’s.
Standard & Poor’s a pãstrat creditele corporatiste pe termen lung ale Mittal la ‘BBB+’, cu implicaþii negative. Aceastã informaþie din partea Standard & Poor’s survine în urma anunþului conform cãruia grupul siderurgic Mittal Steel Co., cel mai mare producãtor mondial de oþel, care ºi-a majorat vineri oferta ostilã de preluare pentru rivalul european Arcelor SA de la 18,6 miliarde euro, anterior, la 25,8 miliarde euro, majorarea intervenind a doua zi dupã ce grupul condus de Lakshmi Mittal a lansat în mod oficial oferta de preluare a Arcelor.
În acelaºi timp, creditele corporatiste pe termen lung ale Arcelor au fost menþinute sub supraveghere la ‘BBB’, cu implicaþii de dezvoltare, iar creditele corporatiste pe termen scurt au fost menþinute sub supraveghere, cu implicaþii negative.
În 27 ianuarie, agenþia de evaluare financiarã a acordat calificativul ‘BBB+’ pentru Mittal ºi ‘BBB’ pentru Arcelor, la creditele corporatiste pe termen lung, în urma ofertei de preluare a Arcelor lansatã de Mittal, adãugând cã o eventualã creºtere a preþului actual va duce la scãderea ratingului acordat celor douã companii.
Supravegherea creditelor reflectã incertitudunea în legãturã cu modul în care se va desfãºura achiziþia ºi dacã se va desfãºura, incertitudunea în legãturã cu profilul financiar ºi politicile financiare. Acestea vor depinde de dacã ºi când Arcelor va face distribuþia a cinci miliarde euro cash cãtre acþionari, dacã Mittal va face viitoare schimbãri ale ofertei, mai ales în lumina faptului cã Arcelor se aºteaptã sã distribuie cash acþionarilor.
Alte motive de îngrijorare sunt date de posibila revânzare a Dofasco Inc., ale cãrui credite sunt notate cu ‘BBB’ pe termen lung, compania canadianã recent achiziþionatã de Arcelor, aºa cum se pare cã intenþioneazã Mittal, în eventualitaea fuziunii.
‘Un grup Mittal-Arcelor ar prezenta un risc investiþional îmbunãtãþit, comparativ cu cel al companiilor luate separat, datoritã scalei mai mari de prezentare, acoperirii globale ºi unei mai mari puteri de cumpãrare’, a declarat analistul de credite al Standard & Poor’s, Olivier Beroud.
De asemenea, Mittal a anunþat cã este dispus sã facã o serie de ‘schimbãri semnificative’ în guvernanþa sa corporativã, adoptând principiul ‘o acþiune un vot’.
Mai mult, familia Mittal este gata sã renunþe la controlul pachetului majoritar de acþiuni în noua companie care ar putea rezulta în urma fuziuni cu succes a Mittal Steel cu Arcelor.
De asemenea, Mittal Steel s-a declarat dispus sã mute la Luxemburg sediul noului grup siderurgic, în condiþiile în care în prezent sediul social al Arcelor este la Luxemburg, iar sediul grupului Mittal este la Rotterdam (Olanda).
Prin preluarea Arcelor, Mittal vrea sã creeze cel mai mare producãtor mondial de oþel, un conglomerat cu o valoare de piaþã de aproximativ 40 miliarde dolari ºi 322.000 de angajaþi în întreaga lume.
Un eventual mastodont format din Mittal ºi Arcelor ar putea produce aproximativ 140 milioane tone de oþel pe an, controlând 12 procente din piaþa mondialã.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *