Stiri si noutati

S&P mentine evaluarea BB/Positive/– pentru Lukoil

Agentia de evaluare finaciara Standard & Poor’s Ratings Services isi mentine evaluarea "BB/Positive/–" si perspectiva corelata acesteia, pentru grupul petrolier rus Lukoil, dupa preluarea Nelson Resources, firma cu sediul in Bermuda, dar cu activitati petroliere in regiunea Marii Caspice controlata de Kazakhstan, informeaza serviciul de presa al Standard & Poor.
Lukoil Overseas, divizie care se ocupa de activitatile externe ale companiei ruse, a precizat ca a oferit doua miliarde dolari pentru 100 la suta din capitalul social al Nelson Resources. Firma rusa a subliniat ca a ajuns la un acord definitiv cu principalul actionar in Nelson Resources, actionar care controleaza o participatie de 62 de procente.
Nelson Resources Ltd. este o companie care in trecut s-a ocupat de exploatarea unor mine de aur din Canada, dar care in prezent se concentreaza pe tarile din Asia Centrala cu importante rezerve de petrol. Compania opereaza cinci campuri petrolifere din zona de Vest a Kazahstanului si alte doua campuri petrolifere in zona offshore a Marii Caspice.
Desi Lukoil a ajuns la un acord de principiu cu actionarul principal al Nelson pentru 57 la suta din actiuni, oferta este inca subiectul unor discutii, printre altele, o problema reprezentand-o si decizia actionarului, care se asteapta sa vina in urmatoarele luni.
Rezultatele financiare ale companiei ruse sunt considerate pe masura achizitiei cu doua miliarde dolari a actiunilor Nelson, avand in vedere ca din luna iunie a anului trecut pana in luna iunie a acestui an rezultatele operationale sunt de 6,2 miliarde de dolari (de la 5,5 miliarde de dolari in urma cu un an, aceeasi perioada de masurare), datoriile preliminare nete fiind de 2,1 miliarde de dolari la finele lunii iunie, de la 2,8 miliarde de dolari la sfarsitul anului trecut. Activele companiei Nelson si rezervele probabile de 270 milioane de barili por reprezenta o buna miscare strategica pentru Lukoil, pentru care Kazakhstanul reprezinta probabil tara cea mai importanta pentru extinderea in afara Rusiei. "Kazahstanul este o piata importanta pentru expansiunea externa a Lukoil. Achizitionarea Nelson Resources va completa cu succes activele noastre din regiunea Marii Caspice", a declarat presedintele Lukoil, Vagit Alekperov.
In ultimii ani, compania rusa a cautat sa demareze o strategie de expansiune agresiva in Kazakhstan, tara care se estimeaza ca va ajunge unul dintre cei mai importanti producatori de petrol din lume in jurul anului 2015.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *