Stiri si noutati

Specula dupa potop. Comerciantii tripleaza preturile alimentelor in zonele inundate

Unele dintre efectele nefaste ale inundatiilor vor fi reducerea productiei de cererale si scumpirea alimentelor. In scurt timp, romanii vor fi nevoiti sa cumpere paine si cartofi la preturi mai mari. Insa, in anumite cazuri, scumpirile vor fi total nejustificate. Calamitatile din ultima vreme constituie pentru speculantii din zona Moldovei un prilej de a creste artificial preturile la alimente, ne-a delarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA). "In Moldova e clar ca se vor scumpi alimentele. Nu producatorii sau procesatorii vor creste preturile, ci comerciantii care vor profita de situatie", ne-a spus Frumosu. Acesta a precizat ca producatorii ar putea sa scumpeasca numai din considerente economice, respectiv din cauza majorarii tarifelor la gazele naturale, energia electrica si energia termica sau din cauza unei eventuale cresteri a taxelor vamale in cazul importurilor de carne.

La Focsani, zona grav afectata de inundatii, rosiile costau la inceputul saptamanii 60.000 lei kilogramul, vinetele ajunsesera la 100.000 lei, iar caisele, 60.000 lei. Majoritatea alimentelor sunt in prezent mai scumpe cu 10%, iar branzeturile, cu peste 20%.

Pretul graului a inceput sa creasca

Cele mai mari probleme cauzate de ploile abundente sunt la culturile de grau si de cartofi. Producatorii nu mai spera decat intr-o minune, ca macar o parte din productie sa fie salvata. In zonele unde au fost viituri si inundatii nu se mai poate face nimic, spun producatorii. Acestia sunt foarte ingrijorati nu atat din cauza inundatiilor, cat din cauza precipitatiilor abundente preconizate pentru perioada urmatoare. "Ploile frecvente au dus la incoltirea graului in proportie de 2-5% si la intarzierea recoltarilor. Acest grau nu mai este bun de panificatie, poate doar pentru furaje", ne-a spus Adrian Radulescu, presedintele Ligii producatorilor agricoli din Romania (LAPAR). Acesta afirma ca la o productie mult diminuata, producatorii agricoli nu vor sa vanda graul cu mai putin de 4.500 lei-5.000 lei kilogramul, putand urca chiar pana la 7.000 lei. In schimb, producatorii din industria de morarit si panificatie nu sunt prea incantati de acest pret, spunand ca acum nu vor sa-l cumpere cu mai mult de 3.500 lei kilogramul, mai ales ca este de o calitate slaba. "Marea parte a graului nu se incadreaza in indicii de calitate. Acum alegem ce putem, dar nu putem sa dam mai mult de 3.500 lei, iar pentru cel care nu poate fi folosit in panificatie, pretul maxim este de 2.500 lei. Nici nu se poate mai mult, avand in vedere ca graul furajer din import este 2.300 lei", ne-a declarat Aurel Popescu, presedintele organizatiei patronale Rompan.

Se va merge pe importuri

Popescu a precizat ca, deocamdata, nu se poate vorbi de o piata a graului, avand in vedere ca nu s-a recoltat decat maximum 15% din cat se poate obtine. In cazul in care ploile vor continua, vor stagna si recoltarile. "S-a recoltat putin, atat cat s-a putut in cateva zile in care nu a mai plouat. Ceea ce a afectat cel mai tare graul au fost ploile abundente care au dus la baltiri. De aceea, nici combinele nu au putut intra pe camp. In plus, au fost si diferente foarte mari de temperatura. Dupa o ploaie si temperaturi scazute, urma caldura si soare puternic, toate acestea ducand la incoltirea graului. In fiecare zi, procentul de boabe incoltite creste cu 1%. Sunt probleme si in ceea ce priveste glutenul, al carui nivel este mult sub cel acceptat", a spus Popescu. El a precizat ca in aceste conditii, "nimeni sa nu-si faca iluzii ca pretul graului va merge la 6.000 lei, pentru ca agentii economici se pot duce sa cumpere din import chiar si cu taxe vamale, cu 125 euro tona". Aurel Popescu a dat exemplul graului din Ucraina, care costa 85 euro/tona, la care se adauga cheltuieli de transport de 15 euro si taxe vamale de 25 euro. Popescu a mai spus ca in aceste conditii este posibila scumpirea painii in septembrie.

Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat recent ca 30% din grau nu este bun de panificatie.

Vom manca doar cartofi importati

Cam acelasi gen de probleme se intalnesc si la culturile de cartofi, producatorii fiind de-a dreptul disperati. "Inundatiile au afectat suprafete mai mici cultivate cu cartofi. In acele zone inundate nu avem pagube, insa adevarata catastrofa se petrece in restul tarii, unde precipitatiile au dat nastere la baltiri si la excese de umiditate. Multe culturi au fost afectate de mana, iar producatorii nu au putut sa le trateze din cauza ploilor frecvente. Avem mari suprafete compromise total de mana", ne-a declarat Ioan Benea, presedintele Federatiei Cultivatorilor de Cartofi din Romania. Acesta a afirmat ca producatorii mai mari au facut tratamente costisitoare pentru a scapa cartofii de mana, fapt care va duce la un pret mai mare la valorificare. "Au facut cam 7-8 tratamente suplimentare, iar un tratament costa intre 1,5 si 2 milioane lei pe hectar", a precizat Benea. Potrivit acestuia, cartofii vor fi valorificati in toamna cam cu 4.500-5.000 lei kilogramul, insa nu acesta va fi si pretul de pe taraba. Daca acum cartofii sunt vanduti cu 2.500-3.000 lei, pe tarabe ajung la 8.000-10.000 lei kilogramul. Benea crede ca pierderile pe care le inregistreaza producatorii din acest sector vor fi imense in acest an si din cauza importurilor din Egipt, Turcia si Israel. Nici la capitolul vin situatia nu este mai buna. "Viile din zona Moldovei sunt compromise in totalitate. Chiar si in rest, acolo unde nu au fost inundatii, productia va fi slaba, pentru ca a plouat mult, iar strugurii nu au destul zahar. Vinul de anul acesta va fi slab calitativ", a declarat Romulus Dascalu, presedintele patronatului producatorilor de alcool, Garant. In podgoriile din Prahova, mai ales in zonele Dealul Mare si Valea Calugareasca, strugurii n-au legat, iar multe plantatii sunt fara ciorchini. (Claudia Botezatu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *